Архів новин
Що буде з м'ясом – коментар Наталії Копитець 24 каналу
Зі слів експертки Наталії Копитець, якими вона поділилася з 24 Каналом, станом на 28 грудня 2023 року порівняно з відповідним періодом минулого року ціни у продуктових супермаркетах на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – зросли на 5,7 – 37,0%. У 2023 році, як і торік найбільше з-поміж основних видів м’яса здорожчали сало домашнє та свинина. Тобто другий рік поспіль спостерігається тренд до постійного та найбільшого зростання ціни на продукцію свинарства.
Як додає пані Наталія, це обумовлено воєнними діями Росії на території України та її наслідками, які негативно вплинули на галузь свинарства. Здорожчання свинини відбувається внаслідок зменшення її пропозиції – зменшилося внутрішнє виробництво та обсяги імпорту, а також у період свят, де страви зі свинини є традиційними.
Привітання директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрія Лупенка з нагоди Нового року
Щиро вітаю з Новим 2024 роком, святом, яке дарує надії та сподівання!
Щиро сподіваюсь, що рік цей буде благодатним для України і для кожного з нас, принесе впевненість у завтрашньому дні, радість і спокій у Ваші родини. Нехай додоються сили та витримка тим, хто зараз наполегливо і мужньо боронить нашу українську землю від російських загарбників заради миру і найкращого майбутнього для всіх нас, заради світлого майбутнього у нашій сильній і міцній державі!
Щасливішого Нового року!
З найкращими побажаннями
Директор
Національного наукового центру
«Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко
Різдвяний стіл-2023 обійдеться українцям у 970 гривень – Юрій Лупенко
У 2023 році, як торік, українці будуть відзначати Різдво Христове в умовах воєнного стану.
Для тих, у кого буде можливість, приготувати 12 традиційних страв для святкової вечері, науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість різдвяного столу 2023 року за середніми цінами супермаркетів України станом на середину грудня цього року. За їх розрахунками різдвяне меню зі страв, які є традиційними для такого столу середньостатистичної родини: кутя і узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні обійдуться в розрахунку на середньостатистичну родину близько 969,74 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Головні страви на різдвяному столі – це кутя та узвар.
Експорт Україною агропродукції за 11 місяців 2023 року відстає від минулорічних показників – Микола Пугачов
За даними Державної митної служби, у січні-листопаді 2023 року наша країна продала на зовнішніх ринках агропродовольчої продукції (групи 1-24 УКТЗЕД) на суму 19637 млн дол. США, що на 7 % менше, ніж за відповідний період 2022 року, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
Втім, зауважив він, агропродовольча продукція зберігає домінуючі позиції в загальному експорті України. Зараз її частка становить 60 %.
Основою аграрного експорту нашої країни традиційно виступають зернові та олійні культури, олія, залишки харчової промисловості, м’ясо і субпродукти, на які припадає 87 % його вартості.
Новорічний стіл-2024 обійдеться українцям у 2879 гривень – Юрій Лупенко
Вже другий рік поспіль Україна відзначатиме Новий рік в умовах воєнного стану. Втрата рідних і близьких на війні, втрата житла і майна на окупованих ворогом територіях не дозволить багатьом українським родинам відзначити свято традиційно. Для тих, у кого буде така можливість, у тому числі й приготувати традиційні страви, науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість новорічного столу 2024 року за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня 2023 року. За їх розрахунками новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо обійдуться на родину з 4-х осіб близько 2879,15 грн, тобто на 8,4 % дорожче, ніж торік, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, розрахунки науковців Інституту аграрної економіки свідчать, що салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 285,46 грн. Це на 1,3 % більше, ніж при святкуванні Нового 2023 року. Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали: ковбаса – 127 грн за 0,5 кг (зростання цін на 10 % в залежності від виробника), солоні огірки – 38 грн за 200 г (+9,2 %), 180 г майонезу – 22,90 грн (+6,9 % в залежності від марки). На картоплю ціна в цьому році зросла порівняно з минулим роком на 75,9 %, але за 5 шт. (840 г) ми заплатимо лише 11,68 грн. Ціна зеленого горошку залишилася на рівні минулого року – 45 грн за 0,5 кг. На решту складових салату ціни знизилися: 6 шт. яєць коштують 34,56 грн (зменшення ціни на 22,2 %), 2 морквини (380 г) – 3,33 грн (на 55,3 %), 2 цибулини (230 г) – 2,99 грн (на 54,4 %).
Науковці Інституту аграрної економіки обговорили з польськими колегами актуальні питання євроінтеграції в агропродовольчому секторі
8 грудня 2023 року відбулась польсько-українська конференція «Виклики щодо інновацій та інтелектуальної власності в агропродовольчому секторі в контексті сталого розвитку та Європейської Інтеграції».
Організатори – Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Київ, Україна, та Кафедра аграрного, продовольчого та екологічного права Факультету права та адміністрації Університету Адама Міцкевича, Познань, Польща.
Відкрила конференцію Марта Іглесіас, Офіцер з питань політики Генерального директорату з питань сільського господарства та сільського розвитку Європейської комісії (DG AGRI), Брюссель, Бельгія. У своїй доповіді «Європейське інноваційне партнерство та його діяльність» вона окреслила пріоритети політики ЄС щодо сільського господарства, лісівництва та сільських територій.
У жовтні відновилося зростання споживчих цін на продукти харчування – Юрій Лупенко
У жовтні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування зросли проти вересня на 1 %, припинивши тим самим своє зниження, яке тривало з липня поточного року. Найбільше зросли ціни на овочі (+14,0 %), яйця (+10,1 %) та молоко (+2,1 %), поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Держстатом дані про інфляцію на споживчому ринку за жовтень 2023 року.
Крім зазначених продуктів, зазначив він, також зросли ціни на масло вершкове – на 2,9 %, молочні суміші для дитячого харчування – на 2,5 %, сметану жирністю до 15 % – на 2,2 %, м’які сири жирні – на 1,9 %, сало – на 1,6 %, яловичину – на 1,4 %. В межах одного відсотка також збільшилися ціни на хліб, манні та ячні крупи, птицю (тушки та філе), морожену рибу.
Привітання директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрія Лупенка з нагоди Дня працівників сільського господарства України
Шановні колеги! Дорогі аграрії!
Щиро Вітаю Вас із професійним святом – Днем працівників сільського господарства!
Другий рік поспіль ми відзначаємо його в умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України. За цей час аграрії в черговий раз продемонстрували неймовірну стійкість, забезпечивши достатні для потреб країни обсяги виробництва сільськогосподарської продукції в умовах зменшення посівних площ, вибухонебезпечного забруднення сільськогосподарських угідь, втрати відчутної частини виробничих потужностей, порушення логістичних зв’язків та інфраструктури.
Співробітники Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" долучились до написання радіодиктанту національної єдності
За перший рік війни кількість діючих сільськогосподарських підприємств зменшилася майже на третину – Юрій Лупенко
У 2022 році кількість діючих підприємств у галузі сільського, лісового та рибного господарства зменшилася з 51,8 тис. до 35,6 тис, тобто майже на третину (-31,4 %). Для галузі це найбільше зниження з 2012 року, яке водночас перевищує відповідний показник по економіці в цілому (-29,6 %). Кількість фізичних осіб-підприємців у галузі скоротилася значно менше – на 11,3 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України дані про кількість діючих суб’єктів господарювання у 2010-2022 роках.
За його словами, кількість підприємств, які займалися рослинництвом – вирощування однорічних і дворічних культур – зменшилася у 2022 році з 40,6 тис. до 28,0 тис. (-31,2 %), вирощуванням багаторічних культур – з 1,6 тис. до 1,1 тис. (-31,1 %). тваринництвом – з 3,7 тис. до 2,6 тис. (-28,9 %), змішаним сільським господарством – з 988 до 616 одиниць (-37,7 %), допоміжною діяльністю у сільському господарстві та післяурожайною діяльністю – з 2,3 тис. до 1,5 тис. (-32,8 %).
Сторінка 14 з 161
<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>