Ми у ЗМІ

unian duchnytskyi_oliiaБогдан Духницький, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" згоден з цими тезами. Але додає, що Україна, як найбільший експортер, якраз і є найбільш залежною від світових цін.

"У цілому, ситуація на глобальних ринках впливає на внутрішні ціни – чим більше країна залучена до міжнародної торгівлі, тим більш помітна залежність внутрішньої кон’юнктури у конкретному сегменті, - пояснює науковець. – Україна традиційно виступає найбільшим експортером соняшникової олії в світі. Отже, зростання цін на неї і, відповідно, існуючий підвищений попит також будуть коригувати вартість цього продукту на внутрішньому ринку".

Читати далі:

   

soniashnyk nechyporenkoВ 2025 році урожай соняшнику в Україні може збільшитися на 2%, такий прогноз в розмові з «Агро Перспектива» озвучив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи Олександр Нечипоренко.

«По технічних та інших основних сільськогосподарських культурах прогнозується збільшення виробництва проти 2024 року, зокрема: по сої — на 2,3% соняшнику — на 2%», — сказав Нечипоренко.

Джерело: «Агро Перспектива»

   

ovochi kvitenЗа словами головної наукової співробітниці відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інни Сало, у квітні цього року очікується незначне сезонне подорожчання овочів. У порівнянні з цінами цієї продукції в березні, вартість деяких овочів може зрости до 5%.

"Перш за все, через втрату якісних показників, що пов’язані переважно зі складнощами зберігання найбільш помітно можуть зрости ціни на капусту білокачанну – до 52,0 грн/кг (+3 %), а також на моркву – до 42,5 грн/кг (+1,6 %). Ціна на картоплю може зрости до 33 грн/кг (+2 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики. Ціна на цибулю ріпчасту, за достатнього рівня пропозиції, залишатиметься практично сталою – до 16 грн/кг", – зазначила експерт.

Джерело: Главред

   

glavredКрім зростання ціни на овочі, буде спостерігатися також подорожчання м’яса. Як зазначають науковці Інституту аграрної економіки, у квітні очікується підвищення роздрібних цін на основні види м’яса (яловичина, свинина та курятина) до 9%.

На думку науковиці Наталії Копитець, м'ясо зросте в ціні через кілька факторів. Серед них, зокрема, скорочення поголів’я худоби та птиці внаслідок бойових дій у прифронтових районах, подорожчання вартості електроенергії для виробництв і зернових та олійних культур як складових кормів. Копитець додала, що останні фактор також буде однією з причин подорожчання хлібобулочних виробів – через це хліб може зрости в ціні ще на 1,5-3 %упродовж квітня.

Джерело: Главред

   

moloko kvitenВодночас деякі продукти подешевшають у квітні. Згідно з прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у другий місяць весни буде незначне зниження закупівельних цін на молоко, яке надходить на переробку від сільськогосподарських підприємств. Відповідно це вплине і на роздрібні ціни на молочні продукти – ціни на цю продукцію незначно знизяться.

"За попередніми розрахунками експертів Інституту аграрної економіки, вартість молокопродуктів у роздрібній торгівельній мережі в квітні цього року буде така: молоко пастеризоване жирністю 2,5 % – 40,6 грн/кг (-1 %), сир кисломолочний (9 %) – 159,4 грн/кг (-0,4 %), сир твердий (50 %) – 302,2 грн/кг (-0,6 %)", – сказав у коментарі Главреду провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Іван Свиноус.

Джерело: Главред

   

unian duchnytskyi11 березня Держпродспоживслужба України запровадила обмеження на ввезення вантажів з Угорщини. Стосуються вони ввезення тварин, чутливих до вірусу ящуру, генетичного матеріалу, а також сировини та продуктів тваринного походження від сприйнятливих до ящуру видів тварин.

Богдан Духницький, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", пояснює УНІАН, що головна мета цих обмежень саме у захисті української худоби.

"Заходи були запроваджені після офіційного підтвердження спалаху ящуру Всесвітньою організацією охорони здоров’я тварин (ВООЗТ) та Євросоюзом. Нагадаю, що це вже другий випадок виявлення ящуру за останній час, адже в січні 2025 року вірус ідентифікували в Німеччині. Тоді наша країна також запровадила аналогічні превентивні заходи. Їх буде знято за умови, коли ВООЗТ визнає ці країни вільними від ящуру. Отже, застосовані Україною заборони на ввезення продукції є звичною практикою за даних обставин", - каже науковець.

Читати далі:

   

nechyporenko agroperspektyvaСкільки гектарів в 2025 році буде в обробітку аграріїв? Однозначно відповісти важко, бо Україна існує в умовах війни. Прогнозувати, оцінювати щось завжди було невдячним завданням, однак саме в тому і виклик. Хоча прогнози виробництва ІАЕ видає регулярно. Отож, до вашої уваги – що будуть сіяти аграрії та чому. Думками ділиться заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи Олександр Нечипоренко.

Олександре Миколайовичу, які зміни в структурі посівних площ варто чекати в 2025 році та чому. Чи враховуватимуть аграрії результати 2024 при прийнятті рішень в 2025. Є багато думок з приводу скорочення площ під соєю та збільшення знову посівів кукурудзи. Чи є рекомендації ІАЕ на цей рахунок.

Науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» на основі аналізу результатів виробництва попередніх років розробили прогноз щодо можливих змін у структурі посівних площ на поточний 2025 рік.

Читати далі:

   

klimat nechyporenkoЗміни клімату призведуть до необхідності зрошувати в Україні, більшою чи меншою мірою, щонайменше 18 млн га, повідомив «Агро Перспектива» заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи Олександр Нечипоренко.

За оцінками науковців ІАЕ, на зрошенні культури, за досвідом останніх років, можуть давати у 1,5–2 рази вищі врожаї.

За словами Нечипоренка, якщо на кінець 90-х років минулого сторіччя в нашій державі обліковувалось зрошуваних земель загальною площею 2,5 млн га, то перед початком широкомасштабного військового вторгнення рф в Україну - лише 2170,5 тис. га, зокрема, 1770 тис. га без урахування територій тимчасово окупованої АР Крим.

Читати далі:

   

kartoplia dukhytskyi_komersantЯк пояснює провідний науковий співробітник «Інституту аграрної економіки», доктор економічних наук Богдан Духницький, оптова ціна картоплі на основних ринках України, таких як «Шувар» та «Столичний», складає близько 25 грн/кг. Однак у супермаркетах, де присутня націнка торгових мереж, картопля все ще продається дорожче – у середньому по 35 грн/кг.

«Отже, переважна більшість споживачів принаймні досі не відчули здешевлення цього продукту», – зазначає Духницький в ексклюзивному коментарі.

Одним із чинників, що впливає на ринок, є імпорт. За словами Духницького, у 2024 році Україна імпортувала 51 тис. тонн картоплі – майже в чотири рази більше, ніж у 2023 році. Втім, якщо враховувати, що річне продовольче споживання картоплі в країні становить 5-6 млн тонн, цей імпорт є незначним і не має істотного впливу на загальну ринкову кон’юнктуру.

Читати далі:

   

maslo svynous_ekspresЗа даними Держстату, роздрібна ціна пачки масла вагою 200 грамів у січні цього року становила 105,34 гривні, або 526,7 гривні за кілограм, — розповідає Іван Свиноус, доктор економічних наук, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ “Інститут аграрної економіки”. — Водночас ціна виробника за відповідний період становить 309,9 гривні за кілограм. Тобто націнка закладів роздрібної торгівлі — 216,8 гривні за кілограм, або 69,9%! Тому важливо запроваджувати систему моніторингу цін на основні продукти харчування. А також механізми регулювання націнки на всіх етапах товароруху — від виробника молока і до кінцевого споживача. 

Нині сформувалися передумови для зниження роздрібних цін у найближчі місяці на 10 — 15%. Адже вже розпочався сезон “великого молока”. Тобто сировини для виробництва масла буде більше, і вона подешевшає. Відтак це, ймовірно, позначиться на вартості кінцевої продукції. 

Зауважу, через те, що справжнє, вершкове масло таке дороге, споживачі часто купують на роздрібних продовольчих ринках та в невеликих продуктових крамницях фальсифікати.

Джерело: Експрес

   

Сторінка 1 з 53

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>