Архів новин
Дешевше не буде: наскільки зросте ціна яблук до кінця 2025 року – коментар Інни Сало Інтернет-виданню 24 канал
Потреба українців у споживанні яблук забезпечена менш як на половину, а середньомісячні ціни на них у 2025 році зросли понад удвічі в порівнянні з минулим. Про це в коментарі 24 Каналу розповіла науковиця Інна Сало.
До кінця 2025 року очікується сезонне щомісячне здорожчання яблук на 7 – 10 % порівно з нинішніми цінами. Викликає занепокоєння той факт, що наразі існує проблема забезпечення потреб населення за умов його низької купівельної спроможності, наявних високих цін і недостатнього обсягу фонду споживання.
Науковці Інституту аграрної економіки порахували, що рівень споживання яблук в Україні становить не більш як 23 кілограми на одну людину на рік. Тоді як раціональна річна норма споживання становить 50 кілограмів. Тож потреба населення в яблуках забезпечена тільки на 46 %.
Непростий сезон: з якою урожайністю та вологою збирають кукурудзу – коментар Дмитра Людвенка онлайн-ресурсу AgroPortal
Жнива кукурудзи в Україні у розпалі, хоч темпи і відстають від минулорічних: на кінець жовтня було зібрано лише 40% площі. Головна причина повільного збору – складні погодні умови.
У Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» уточнюють, що певні проблеми зі збиранням культури існують у центральних регіонах. Зокрема, в Черкаській та Кіровоградській областях, де через тривалі дощі та вологу погоду темпи збирання відстають від сусідніх регіонів – наприклад, Дніпропетровщини.
Водночас Дніпропетровська область обмолотила понад 60% посівних площ, за нею Закарпаття та Полтавщина – близько 50%. Найгірше збір іде у Вінницькій, Львівській та Чернівецькій областях – у межах 10%.
Ціни на шоколад залишаться високими: скільки триватиме здорожчання – коментар Богдана Духницького Інтернет-виданню 24 канал
Попри зниження цін на какао-боби у світі, вартість шоколаду залишатиметься високою через ризики, які не дозволяють повернути достатні рівні виробництва. Про це в коментарі 24 Каналу розповів доктор економічних наук Богдан Духницький.
Нестабільність на ринку какаопродуктів викликана проблемами в країнах Західної Африки, зокрема посухою й оновленням какао-плантацій. Проте загалом для сировини протягом останніх місяців фіксують тенденцію зниження вартості.
Світові ціни на шоколад поки залишатимуться високими, адже ризики не дозволяють повернути достатні рівні виробництва. Нині можна констатувати чергове зростання цін на какаопродукти в Україні, яке в найближчі місяці має продовжитися внаслідок впливу останніх актуальних тенденцій на глобальних ринках цих продуктів, що досі залишаються далекими від стабільності.
Зниження споживчих цін на продукти не стримало інфляцію у вересні 2025 року – Юрій Лупенко
Споживчі ціни на продукти харчування у вересні 2025 року, як і у серпні, знизилися проти попереднього місяця на 0,9 %, однак загальний рівень інфляції склав 0,3 % проти -0,2 % у серпні. В основному продовження зниження цін на продукти харчування відбулося внаслідок здешевлення фруктів (-11,8 %) та овочів (-10,6%), а також яєць (-2,9 %) та цукру (-1,5 %), тоді як інші продукти харчування здорожчали від 0,1 % – на сир і м’який сир до 2,1 % – на олію соняшникову, поінформував в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи повідомлення Держстату України щодо динаміки споживчих цін у вересні 2025 року.
За його словами, визначальним для відновлення позитивного значення інфляції до попереднього місяця, після дефляції у липні та серпні (-0,2 %), стало відновлення зростання споживчих цін на одяг та взуття (+8,2 %), освіту (+12,4 % !), а також алкогольні напої, тютюнові вироби, ресторани та готелі (+1,2 %), охорону здоров’я (+0,8 %), автодорожній пасажирський транспорт (+0,6 %).
Кава раптово злетіла в ціні: скільки триватиме здорожчання зерен – коментар Богдана Духницького Інтернет-виданню 24 канал
Непередбачувана зміна погоди в Бразилії та В’єтнамі позначилася на світовому ринку кави. Попит нині перевищує пропозицію, що напряму впливає на ціни. Про це в коментарі 24 Каналу розповів доктор економічних наук Богдан Духницький.
Заморозки й посуха в Бразилії, а також бездощів’я у В’єтнамі, на зміну якому прийшли зливи, вплинули на динаміку цін на каву.
Існують небезпідставні побоювання, що наслідки цих погодних катаклізмів не лише призведуть до зниження урожаю цьогоріч, а й – через погіршення стану кавових дерев – вплинуть на виробництво кави у 2026 році. Бразильські експортери, як і раніше, не пропонують великих обсягів кавових зерен на продаж. Також несприятливих погодних умов зазнає В’єтнам, де основні регіони вирощування кави спочатку потерпали від посухи, до якої згодом – під час збору врожаю – додалися сильні дощі.
Науковець назвав чинники збільшення обсягів надходження сирого молока на переробку – коментар Леоніда Тулуша аграрному інтернет-ресурсу AgroTimes
У І півріччі 2025 року значно збільшились обсяги надходження молокосировини від замовників: якщо попередні роки їх частка не перевищувала 1,5% в загальних обсягах надходжень, то 2025 року вона збільшилась до понад 7% (до 0,13 млн тонн). Надходження молока від підприємств збільшились на понад 6% проти І півріччя 2024 року та на 19,4% – проти І півріччя 2023 року.
Про це у своїй статті "У режимі динамічних змін" в журналі The Ukrainian Farmer пише Леонід Тулуш, кандидат економічних наук, старший науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки».
Натомість і далі стрімко скорочуються обсяги закупівель молока в господарств населення – з 0,17 млн тонн у І півріч чі 2023 року до менш як 0,1 млн тонн у І півріччі 2025-го (у 1,8 раза). Як наслідок, стрімко зменшилась частка господарств населення в загальних обсягах постачання молока на промислову переробку – очікується, що 2025 року вона не перевищить 8%.
Іспанія скорочує закупівлі української кукурудзи: що стоїть за цим – коментар Богдана Духницького онлайн-виданню Комерсант Український
Попри зростання конкуренції з боку США, Україна продовжує активно постачати кукурудзу до країн Європейського Союзу. Про це розповів провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», доктор економічних наук Богдан Духницький в коментарі «Комерсант Український».
За словами експерта, ситуація на ринку кукурудзи нині доволі неоднозначна.
«Іспанія, яка виступає найбільшим покупцем української кукурудзи в Євросоюзі, останнім часом стала надавати перевагу закупівлям зі США», — пояснює Духницький.
За підсумками маркетингового сезону 2024/25, Іспанія імпортувала 2,4 млн тонн кукурудзи з України — майже стільки ж, як і зі США.
Українська кукурудза під тиском: чи витримає конкуренцію з США – коментар Богдана Духницького онлайн-виданню Комерсант Український
Чи ризикує Україна втратити ЄС
Попри зростання конкуренції з боку США, Україна продовжує активно постачати кукурудзу до країн Європейського Союзу. Про це розповів провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», доктор економічних наук Богдан Духницький в коментарі «Комерсант Український»
За словами експерта, ситуація на європейському ринку кукурудзи є неоднозначною, і Україна не ризикує повністю втратити ЄС як ключовий напрямок. Однак конкуренція з США посилюється.
«Ситуація, що склалась нині на ринку кукурудзи, є доволі неоднозначною. Вона пов’язана з тим, що Іспанія, яка виступає найбільшим покупцем української кукурудзи в Євросоюзі, останнім часом стала надавати перевагу закупівлям зі США», — пояснює Духницький.
Прогноз урожаю кукурудзи 2025 – коментар Дмитра Людвенка онлайн-виданню Комерсант Український
У 2025 році український аграрний сектор демонструє стійкість, попри виклики війни та кліматичні зміни. За оцінками експертів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», валовий збір кукурудзи сягне 27-28 млн тонн.
«У 2025 році очікується збільшення валового збору культури на 1,9 % проти минулого року, що становитиме 27 – 28 млн т. Даний результат відповідає середньому зазначенню за 2022-2024 роки», — розповів у коментарі «Комерсант Український» старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» д.е.н. Дмитро Людвенко.
Шановний Юрію Олексійовичу! Вітаємо Вас із Днем народження!
Шановний Юрію Олексійовичу!
Колектив Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» щиро вітає Вас із Днем народження!
Ваші наукові здобутки, високий професіоналізм та відданість розвитку аграрної науки є джерелом натхнення для колег і всієї наукової спільноти України. Завдяки Вашому керівництву Інститут здобув вагоме міжнародне визнання, успішно реалізував важливі дослідницькі проєкти та став осередком формування нової генерації талановитих науковців.
Ви є прикладом цілісності, наукової глибини та справжнього служіння своїй справі. Ваш внесок у розвиток аграрної економіки та зміцнення позицій Інституту як провідного наукового центру є неоціненним.
Щиро бажаємо Вам міцного здоров’я, невичерпної енергії, нових звершень і творчого натхнення. Нехай підтримка колег, визнання наукової спільноти та успіхи Інституту супроводжують Вас у всіх починаннях, а кожен новий проєкт дарує радість і задоволення від результатів.
З повагою та найкращими побажаннями
колектив Національного наукового центру
«Інститут аграрної економіки»
Сторінка 1 з 166
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>

















