Інфографіка

velykodnii koshyk 2017 infografikaЦього року повний Великодній кошик, що включає традиційні м’ясні продукти, сир, яйця, паску, вершкове масло, м’який та твердий сири, а також додаткові продукти – помідори, огірки, яблука та червоне вино, коштуватиме, в середньому по Україні, 520 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, найдешевшим Великодній кошик буде у Тернопільській області – 478 грн, а найдорожчим – 606 грн – у Києві. Це залежить від цінових коливань на продукти харчування в областях України, пояснив експерт.

Детальніше

   

potatЗаборона з боку Російської Федерації на імпорт української картоплі не чинитиме відчутного впливу на загальний обсяг експорту вітчизняної продукції та ситуацію на внутрішньому продовольчому ринку. Таку точку зору висловив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи відповідне рішення сусідньої держави, яке набуло чинності 16 червня 2014 року.

Україна щороку виробляє понад 20 млн т картоплі, що забезпечує їй місце серед світових лідерів. За даними FAO, у 2012 році, зібравши врожай у 23,3 млн т – 6,4% світового виробництва продукту – наша держава посіла 4-е місце у рейтингу після Китаю, Індії та Російської Федерації, поінформував експерт. Читати далі

Переглянути інфографіку

   

У травні 2014 року овочі «борщового набору» у Києві коштували 19,51 грн – на 37,3% більше, ніж в середньому по Україні, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

У столиці лідерами за рівнем подорожчання порівняно з квітнем 2014 року стали  капуста, ціна якої була вище за середню по Україні на 95%, морква (91,3%) та зеленні культури (84,6%).  Ціни на  столовий буряк (68,6%) та  цибулю на ріпку (61,9%) у Києві більш ніж наполовину перевищували середні роздрібні ціни на вітчизняних продовольчих ринках. Значно дорожчими були також  картопля – на 49,1%, корінь петрушки – на 42,9%, томатна паста – на 20,5% та квасоля – на 20%. Незначне перевищення середніх цін по Україні продемонстрували часник (10,0%) та  солодкий перець (2,9 %). Читати далі


Переглянути інфографіку