Подорожчання українського борщу стримує достатня пропозиція овочів власного виробництва – Інститут аграрної економіки
Новини Подорожчання українського борщу стримує достатня пропозиція овочів власного виробництва. Протягом першого місяця 2015 року вартість українського борщу збільшилася на 10% і становила 23,50 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Подорожчання українського борщу стримує достатня пропозиція овочів власного виробництва. Протягом першого місяця 2015 року вартість українського борщу збільшилася на 10% і становила 23,50 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Ціни на м’ясо і сало порівняно з груднем 2014 року «набрали в ціні» 1,7% і 3,1% відповідно.
Через зростання вартості переробки соняшнику олія подорожчала на 4,6%.
Сметана, цукор і пшеничне борошно вищого ґатунку не подорожчали.
Внаслідок сезонного збільшення середніх роздрібних цін овочів «борщового набору» порівняно з груднем 2014 року на 14% його вартість у січні цього року становила 16,58 гривень.
Найбільше подорожчали імпортні овочі, вартість яких пов’язана із курсом іноземної валюти. Зокрема, ціни на кріп та петрушку збільшилися на 33,3%, на корінь петрушки – на 20%. Перець солодкий коштував на 12,5% більше ніж у грудні 2014 року. І це при тому, що у грудні він вже подорожчав на 76,5% порівняно з листопадом.
Серед овочів власного виробництва найбільше подорожчала капуста – на 18,6%. Ціни на буряк столовий та картоплю збільшилися на 6,2%, на моркву – 5,9%, та цибулю на ріпку – на 4,9%.
За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, достатня пропозиція українських овочів, виробництво яких збільшилося у 2014 році на 2,6%, а картоплі – 6,4%, буде і надалі стримувати ціни на них.


















