2015 року очікується зростання цін реалізації на всі види агропродукції – Юрій Лупенко
Новини Цього року, за нашими прогнозами, очікується зростання цін реалізації на всі види агропродукції, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Цього року, за нашими прогнозами, очікується зростання цін реалізації на всі види агропродукції, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, в галузі тваринництва найбільшими темпами порівняно з попереднім роком зростуть ціни на вовну (на 71,2%), м’ясо великої рогатої худоби (69,1%) та яйця (60,4%). М’ясо птиці купуватимуть дорожче на 38,1%, свинину – на 37,3%, а молоко – на 21,4%.
За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, серед продукції рослинництва порівняно з 2014 роком майже удвічі (на 88,4%) подорожчають плоди. У півтора рази (47,7%) зросте ціна на виноград. Картопля та цукрові буряки стануть дорожче майже на 40%. Ціна на овочі відкритого ґрунту зросте майже на третину (34,3%), а на тепличну та парникову продукцію – на 21,6%. Ягоди подорожчають на 11,4%.
Ціна на олійні культури збільшиться в 1,5–1,7 разу. Соя подорожчає на 55,0%, соняшник – на 62,0%, а ріпак – на 71,9%.
Ціни на зернові зростуть проти 2014 року, в середньому, у 1,5 разу, зазначив експерт. Найбільше подорожчають рис та гречка – у 2,5 разу та 2,1 разу відповідно. Ціни на більшість зернових збільшаться на 40–60%. Це стосується цін на жито (на 60%), на кукурудзу на зерно (56,5%), на ячмінь та горох (50%), на овес (45%), на просо (42,8%) та на пшеницю (41,3%). Сорго подорожчає на 34,9%, решта зернових – в середньому, на 20%.
Водночас зростання цін не завжди компенсує здорожчання витрат, внаслідок чого доходи сільгоспвиробників падають, підсумував Юрій Лупенко.


















