Зростання цін на продукти харчування скоротилося до мінімуму – Юрій Лупенко
НовиниУ червні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зросли проти травня на 0,1 %. Це найменший рівень зростання з початку року, який у перші три місяці складав 1,4-2,3 %, у квітні – 0,3 %, а у травні – 0,9 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у червні 2023 року.
За його словами, гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти харчування відбулося переважно за рахунок падіння їх рівня на яйця (-4,1 % до травня), олію соняшникову (-2,4 %), фрукти (-2,2 %) хліб і хлібопродукти (- 0,6 %), молоко і сири (-0,5%) та масло (-0,1 %).
Збереглося зростання цін на м’ясо та м’ясопродукти (на 1,9 % проти травня), овочі (1 %), рибу та продукти з риби (0,3 %), а на макаронні вироби зменшення цін у травні на 0,2 % змінилося зростанням на 0,1 % у червні. Також зупинилося зменшення цін на цукор (-0,4 % у травні), поінформував науковець.
Останні тенденції динаміки споживчих цін на продукти харчування дають підстави очікувати їх зниження в цілому вже у липні. Однак здорожчання електроенергії та пального з 1 липня, скоріше за все, призведе до нового сплеску споживчих цін, передусім на продукти промислової переробки та тваринництва, підсумував Юрій Лупенко.