Здешевлення продуктів харчування у вересні суттєво сповільнилося – Юрій Лупенко
НовиниУ вересні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування продовжили своє зниження. Втім, минулого місяця воно склало лише 0,6 %, тоді як у серпні становило 3,9 %, а у липні – 2,1 % проти попередніх місяців, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Держстатом дані про інфляцію на споживчому ринку за вересень цього року.
За його словами, найбільш суттєво у вересні проти серпня знизились споживчі ціни на овочі (-9,7 %) та фрукти (-5,1 %). При цьому у серпні їх зниження складало відповідно 37,6 % та 4,2 %, а у липні – 18,2 % та 1,3 %.
Також знизились ціни на олію соняшникову (-1,6 %), хліб і хлібопродукти (-0,6 %), рибу та продукти з риби (-0,4 %).
На рівні серпня залишились ціни на макаронні вироби.
Найбільше зростання рівня споживчих цін у вересні зафіксоване на яйця. Після зниження, яке тривалого з квітня цього року, у вересні ціни на яйця курячі зросли проти попереднього місяця на 12,3 %.
Також зросли ціни на масло (+1,3 %), цукор (+1,2 %), м’ясо та м’ясопродукти (+1,1 %), молоко і хліб (+0,5 %), сир і м’який сир (+0,4 %), поінформував науковець.
За оцінками Інституту аграрної економіки, у наступні місяці потенціал для зниження споживчих цін на продукти харчування, залишається по окремих видах круп, плодоовочевої продукції та цукру, оскільки збирання пізніх культур продовжується, а сезон цукроваріння лише розпочинається, підсумував Юрій Лупенко.