Молочні продукти дорожчатимуть чи ні – коментар Івана Свиноуса 24 каналу
НовиниПровідний науковий співробітник Інституту аграрної економіки Іван Свиноус каже 24 Каналу, що березень – це початок сезону "великого молока", пов’язаного з виходом на ринок господарств населення.
А це основний ситуаційний виробник в Україні в нинішніх умовах. Відтак, очікується підвищення пропозиції молочних продуктів на роздрібних продовольчих ринках.
За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у першому місяці весни очікується незначне – в діапазоні 3 – 5% – зростання цін на основні молочні продукти, – додає фахівець.
- Відтак, вартість сметани на роздрібних продовольчих ринках може становити – 185 – 190 гривень за кілограм,
- А от сир – 150 – 160 гривень за кілограм.
Таке зростання спричинено цілою низкою негативних процесів, що відбуваються в економіці країни.
Іван Свиноус зауважує, що проблеми зі збутом молочних продуктів, викликані в першу чергу блокуванням логістичних шляхів до ринків країн-імпортерів.
Також зростання запасів на складах молокопереробних підприємств негативно відобразиться на рівні закупівельних цін на молоко, що надходить на переробку до сільськогосподарських підприємств, – каже він.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, в березні прогнозується:
- зниження закупівельних цін на молоко вищого ґатунку на 5% – до 13,80 гривні за кілограм, без врахування ПДВ,
- на молоко першого ґатунку – на 8 – 10% і становитиме 12,20 гривні за кілограм,
також очікується подальше зниження закупівельних цін на молоко першого ґатунку, що надходить від господарств населення, на 10 – 12 % – до 10,5 – 11 гривень за кілограм.
Джерело: 24 канал