Інститут аграрної економіки: Найдорожчий борщ – у Києві
НовиниУ травні 2014 року овочі «борщового набору» у Києві коштували 19,51 грн – на 37,3% більше, ніж в середньому по Україні, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Інфографіка «Борщовий набір – 2014»
У столиці лідерами за рівнем подорожчання порівняно з квітнем 2014 року стали капуста, ціна якої була вище за середню по Україні на 95%, морква (91,3%) та зеленні культури (84,6%). Ціни на столовий буряк (68,6%) та цибулю на ріпку (61,9%) у Києві більш ніж наполовину перевищували середні роздрібні ціни на вітчизняних продовольчих ринках. Значно дорожчими були також картопля – на 49,1%, корінь петрушки – на 42,9%, томатна паста – на 20,5% та квасоля – на 20%. Незначне перевищення середніх цін по Україні продемонстрували часник (10,0%) та солодкий перець (2,9 %).
В середньому по Україні вартість овочів «борщового набору» у травні 2014 року становила 14,21 грн, що на 2,7% перевищило показник попереднього місяця.
Майже на третину порівняно з квітнем 2014 року зросли ціни на капусту (35,3%), запаси якої майже вичерпані, та імпортовану цибулю на ріпку (29,6%). Подорожчали також морква – на 15,0%, столовий буряк – на 13,3% та картопля – на 6,5%.
Без змін залишилися ціна часнику, квасолі і солодкого перцю.
Майже на третину подешевшали корінь петрушки (-30%) та зеленні культури (-27,8%) власного виробництва.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у травні 2014 року на продовольчих ринках України середні роздрібні ціни овочевого набору зросли на 71% порівняно з травнем 2012 року і на 19% – порівняно з травнем 2013 року.
У порівнянні з минулорічними показниками найбільше зросли ціни на ріпчасту цибулю – у 4 рази, картоплю – у 2,7 разу та капусту – у 2,1 разу. Столовий буряк подорожчав на 56,9%, морква – на 43,8%, томатна паста – на 12%. Дешевшими цього року були корінь петрушки (-30%), квасоля (-21,3%), кріп та петрушка (-14,5%), та солодкий перець (-1,5%).
Загалом, у травні 2013 року овочі «борщового набору» коштували 11,94 грн, зазначив Юрій Лупенко.