Український борщ дедалі дешевшає – Юрій Лупенко
Новини Тенденція зниження вартості українського борщу зберігається,  поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Тенденція зниження вартості українського борщу зберігається,  поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, досягнувши у травні найвищої з початку року позначки у 19,74 грн, борщ за чотири місяці подешевшав майже на третину і на початок вересня 2014 року коштував 13,20 грн.
Близько третини цієї суми треба було витратити на м’ясо – 4,49 грн. (34,0%), яке потроху, але невпинно дорожчає.
Близько 10% – 1,31 грн. – треба було витратити на сало-шпик, сметану, олію, цукор, борошно та оцет. У вересні ціни на ці продукти здебільшого лишилися без змін. Порівняно з попереднім місяцем подорожчала лише олія – на 1,8%.
Порівняно з серпнем 2014 року спостерігається подальше зменшення цін на овочі «борщового набору», який у вересні коштував 7,40 грн. Причина цього – достатня пропозиція на ринку продукції вітчизняного виробництва.
За першу декаду вересня подешевшала переважна більшість рослинних компонентів українського борщу: солодкий перець (на 14,3%), цибуля на ріпку (6,3%), морква (5,6%), картопля (4,4%), столовий буряк (3,7%) та капуста (2,4%). Не змінилися ціни зеленних культур, томатної пасти та квасолі. Проте трохи подорожчав часник (6,7%).
Цікаво, що у вересні 2013 року вартість овочів «борщового набору» перевищувала цьогорічну на 23,4% і становила 9,66 грн.
Нині ціни на деякі овочі значно нижчі, ніж рік тому. Йдеться, в першу чергу, про солодкий перець, який подешевшав майже вчетверо. Також суттєво впали ціни на часник (на 20%), столовий буряк (16,1%), капусту (15,5%), моркву (15,0%) та цибулі на ріпку (4,6%).
Борщ у столиці традиційно був дорожчим, ніж в середньому по країні. У серпні – на 33,2%. Його вартість становила 17,58 грн, поінформував експерт.
За його словами, за м’ясо треба було заплатити 5,24 грн – на 16,7% більше, ніж в середньому по Україні.
Вартість овочів «борщового набору» у Києві перевищувала середні ціни на 43,2% і становила 10,60 грн. При цьому ціна кореня петрушки вища вдвічі. Значно дорожчі солодкий перець (на 88,9%), капуста (на 58,5%), картопля (52,6%), столовий буряк (52,6%), морква (41,2%), часник (40,6%), цибуля на ріпку (40,5%), а також кріп та петрушка (10%), зазначив Юрій Лупенко.


















