Гречка подешевшала на 7% і дорожчати не буде - коментар Укрінформу Миколи Пугачова
Ми у ЗМІЗа словами Пугачова, подорожчання гречаної крупи в Україні сталося через запровадження у березні 2020 року карантину, пов’язаного із епідемією COVID-19, що сприяло підвищенню попиту на продовольчі товари. Вже в квітні цього року середні споживчі ціни на крупи гречані зросли на 17,99%. У торговельній мережі гречка пропонувалася за ціною понад 30 грн за кг.
"Підвищення цін обумовлено також тим, що у 2019 році в Україні зібрали рекордно низький урожай гречки – 85 тис. тонн. Це на 38% менше, ніж роком раніше. Головною причиною зменшення обсягів виробництва стало скорочення посівних площ майже удвічі порівняно з попереднім сезоном", - додав науковець.
Також він нагадав, що у минулі роки Україна імпортувала гречані крупи з Казахстану, Росії та Білорусі, які у 2020 році заборонили експорт гречаної крупи.
"Намагаючись відновити баланс на ринку, 2 квітня 2020 року Кабінет Міністрів України заборонив експорт вітчизняної гречки. Цим тимчасовим заходом уряд дав сигнал товаровиробникам, що попит на гречку є високим, то ж варто збільшувати посівні площі під цією культурою", - пояснив Пугачов.
Також, на думку науковців ІАЕ, стримуванню цін сприятимуть не тільки згадані чинники.
"Слід брати до уваги й те, що при збільшенні ціни понад 30 грн за кг суттєво скорочується попит на гречку. Адже при низьких доходах громадяни не в змозі купувати дорогу продукцію. Продавцям доведеться обирати оптимальний рівень ціни, який забезпечить достатньо високий обсяг продажу гречаної крупи і доходів від цього. Крім того, з метою відновлення нормальних умов міжнародної торгівлі та забезпечення продовольчої безпеки Україна продовжує вести переговори з країнами – виробниками гречки щодо зняття заборони на експорт. Це дозволить стабілізувати ситуацію на українському ринку", - підсумував Пугачов.
Джерело: Укрінформ