М'ясо дорожчає: коли можливе падіння цін на м'ясо та м'ясні продукти – коментар Світлани Черемісіної ФОКУСУ
Ми у ЗМІ- яловичий гуляш +0,3% до 217,71 грн/кг
- яловичі ребра +6% до 137,48 грн за кг
- куряче філе +20% до 135,87 грн/кг
- курячі стегна +6% до 100,7 грн за кг
- курячі гомілки +2% до 72,02 грн за кг
- свиняча грудинка +45% до 151,56 грн за кг
- свиняча лопатка +30% до 147,62 грн за кг
- свинячий ошийок +29% до 201,89 грн за кг
Незначне збільшення цін на яловичину у 2022 році Світлана Черемісіна пояснює тим, що цей вид м'яса завжди був найдорожчим, а попит на нього найменшим.
За оцінками Інституту аграрної економіки, на роздрібні ціни на курятину вплив війни був мінімальним. "У п'яти областях України (Вінницькій, Київській, Черкаській, Дніпропетровській і Львівській) зосереджено близько 55% всього поголів'я птиці. На згаданих територіях, за винятком Київської області, активні бойові дії не велися, тому виробничу інфраструктуру птахофабрик не було зруйновано чи знищено", — коментує ситуацію в галузі Черемісіна.
На думку вчених Інституту аграрної економіки, військова агресія Росії помітно вплинула на ціну свинини, оскільки найбільші її виробники перебувають у регіонах активних бойових дій чи під тимчасовою окупацією — у Донецькій, Дніпропетровській і Харківській областях. Тобто, якби не війна, ціни на свинину були б значно нижчими.
Але падіння цін поки що не передбачається: в Інституті аграрної економіки восени прогнозують підвищення цін на різні види м'яса ще до 3%.
Джерело: ФОКУС