До кінця 2017 року ціни на курячі яйця підвищаться на 10-15% – Інститут аграрної економіки
Прес-релізиСкачати прес-реліз українською, на русском языке
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2017 року ціни на курячі яйця можуть збільшитися на 10-15% – до 26 грн за десяток в середньому по Україні, поінформувала старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко.
Різкий стрибок цін на цей вид продукції пояснюється тим, що вартість зерна, яке складає основу раціону годівлі птиці, залежить від курсу долара. Крім того, вітчизняні виробники яєць у першу чергу реалізують продукцію на зовнішніх ринках, де українські курячі яйця користуються великим попитом, і лише надлишок виробленої продукції реалізують на внутрішньому ринку, пояснила експерт.
За її словами, якщо попит збільшується і на внутрішньому, і на зовнішньому ринках, ціна йде вгору.
Крім того, зазначила Світлана Пашко, для ринку курячих яєць властиві відносно стабільний попит і сезонні коливання виробництва протягом року, які мають вплив на ціну. Найдешевші яйця бувають навесні і влітку, коли на ринок надходять яйця, вироблені в господарствах населення. Ціни досягають свого вищого піку в осінньо-зимовий період, коли знижується виробництво в господарствах населення, а промислові птахофабрики, реалізуючи свою продукцію по завищених цінах, покривають збитки попередніх місяців.
Цього року найнижчою оптово-відпускна ціна на курячі яйця була у липні – 10,35 грн за десяток. У наступні місяці вона почала збільшуватися і становила у серпні 11,57 грн за десяток, вересні – 15,04 грн за десяток, жовтні – 19,73 грн за десяток. Тобто з липня оптово-відпускна ціна на курячі яйця збільшилася на 90,6%, зауважила науковець.
За її словами, роздрібна ціна на курячі яйця І категорії збільшилася з 13,27 грн за десяток у липні до 22,91 грн за десяток у жовтні (+72,6%). Роздрібна ціна на курячі яйця ІІ категорії у жовтні склала 19,99 грн за десяток проти 10,58 грн за десяток, тобто збільшилася на 88,9%.
В розрізі регіонів України у торговельній мережі та на місцевих ринках має місце значне коливання цін на курячі яйця. Воно є свідченням низької територіальної мобільності яєць і відмінності у рівнях доходів населення по областях, підсумувала Світлана Пашко.
###
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.
Контактна особа:
Лариса Басанська, | Тел.: +38 044 258 3112 |
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку | Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду |
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» | Веб-сайт: http://iae.org.ua/ |