2018 року у тваринництві прогнозується зростання лише продукції птахівництва – Інститут аграрної економіки
Прес-релізиСкачати прес-реліз українською, на русском языке
Обсяги виробництва продукції тваринництва у 2018 році формуватимуться під впливом негативної тенденції останніх років щодо скорочення поголів’я худоби та птиці, перш за все у господарствах населення, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, валова продукція тваринництва прогнозується на рівні 68,4 млрд грн (у постійних цінах 2010 року), що на 1,1% менше, ніж торік.
За збереження до кінця року поголів’я корів, овець та кіз у підприємствах населення та сільгосппідприємствах обсяги виробництва м’яса – вирощування худоби і птиці – у 2018 році прогнозується на рівні 3155,1 тис. т, що на 1,3% менше минулорічних показників, поінформував академік.
За його словами, найбільше – на 8,1% – зменшаться обсяги виробництва свинини. При збереженні поголів’я свиней у господарствах населення та у сільгосппідприємствах м’яса свиней буде вироблено до 872,4 тис. т.
Обсяги виробництва м’яса великої рогатої худоби зменшаться на 0,4% – до 616,6 тис. т.
Після незначного спаду обсягів виробництва м’яса птиці у 2015 році до 1505 тис. т 2016 року намітилася тенденція до його збільшення. Вона зберігатиметься й у 2018 році. За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, очікується збільшення обсягів виробництва м’яса птиці на 2,5% проти 2017 року – до 1600,6 тис. т.
Виробництво м’яса овець та кіз продовжить зменшуватися і становитиме 28,2 тис. т, що на 3,1% менше показників 2017 року.
Зберігатиметься тенденція до зменшення обсягів виробництва молока. З 11133 тис. т у 2014 році, за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у 2018 році вони зменшаться до 10235,8 тис. т, тобто будуть на 0,6% менше, ніж торік.
Виробництво яєць у 2015 році зазнало найбільшого спаду серед інших видів тваринницької продукції – значною мірою внаслідок втрати виробничих потужностей, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Тоді воно скоротилося з 19,6 млрд шт. у 2014 році до 17,0 млрд шт. у 2015 році, а у 2016 році – зменшилося до 15,1 млрд шт. Торік відбулася певна стабілізація, і обсяги виробництва цього виду тваринницької продукції збільшилися до 15,3 млрд шт. Цього року позитивна тенденція зберігатиметься. За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, яєць прогнозується одержати 15,7 млрд шт., або на 2,6% більше, ніж торік.
Виробництво вовни зменшиться на 3,1% – до 1,95 тис. т.
Таким чином, загалом у 2018 році не очікується відновлення зростання виробництва тваринницької продукції, підсумував Юрій Лупенко.
###
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.
Контактна особа:
Лариса Басанська, | Тел.: +38 044 258 3112 |
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку | Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду |
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» | Веб-сайт: http://iae.org.ua/ |