Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-вересні 2018 року залишився майже на рівні минулорічних показників за відповідний період і склав близько 13 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами 9 місяців 2018 року продовжує перевищувати 37%.

Визначальні позиції у товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту традиційно посідають кілька груп сільськогосподарської продукції.

Найбільші за вартісними обсягами – 4797 млн дол. США – зарубіжні поставки зернових культур.

Експорт олії, в основному, соняшникової, склав 3130 млн дол. США.

Насіння олійних, в основному завдяки ріпаку та сої, на ринку країн світу було продано на суму 1339 млн дол. США.

Макухи вітчизняні аграрії експортували на 594 млн дол. США, а м’ясопродуктів, переважно за рахунок м’яса птиці – на 479 млн дол. США.

Сукупна частка цих видів продукції становить близько 80% вартісних обсягів вітчизняного аграрного експорту, зауважив науковець.

Водночас, за його словами, за січень-вересень 2018 року проти торішніх показників за відповідний період зросли обсяги експорту в натуральному виразі цілої низки продуктів харчування.

Зокрема, майже на третину (+28%) – з 64 тис. т до 82 тис. т – збільшилися зарубіжні поставки яєць.

Обсяги експорту яблук і груш зросли більш, ніж утричі проти показників за січень-вересень 2017 року – з 9 тис. т до 29 тис. т.

Ріпакової олії експортували 101 тис. т проти 53 тис. т за дев’ять місяців торік.

Поставки вітчизняних вин на ринки країн світу зросли з 33 тис. т до 48 тис. т.

Це забезпечило відчутне зростання вартості цих продуктів у загальній структурі українського агропродовольчого експорту, повідомив експерт.

У січні-вересні 2018 року зросла вартість експортних поставок м’яса птиці – з 295 млн дол. США до 381 млн дол. США, а також волоських горіхів – з 39 млн дол. США до 69 млн дол. США. Це зумовлено переважно зростанням цін на згадані види агропродукції, пояснив Микола Пугачов.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/