Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За співвідношенням ціни та якості і враховуючи низьку купівельну спроможність населення України м’ясо птиці в останні роки займає провідні позиції, а галузь птахівництва стрімко розвивається. Водночас постійне зростання обсягів експорту м’яса птиці внаслідок завоювання нових ринків збуту великими птахокомплексами негативно впливає на ціни цього виду продукції на внутрішньому ринку. Лише у жовтні 2018 року порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги експорту курятини зросли майже на 50 тис. т, зауважила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Наталія Копитець.

На її думку, невпинне зменшення пропозиції цього виду м’яса для українців дає операторам ринку можливість підвищувати на нього ціни.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, починаючи з 2016 року в Україні простежується щорічне підвищення цін на м’ясо птиці. Середня ціна м’яса птиці, проданого по всіх каналах реалізації у 2017 році, майже на третину (+31,3%) перевищила показник 2016 року і склала 28285,1 грн/т.

Найвищі ціни реалізації м’яса птиці у 2017 році спостерігалися у Івано-Франківській області – 47908,5 грн/т, а мінімальні – 15534,1 грн/т – на Чернігівщині.

За січень-жовтень 2018 року ціна реалізації птиці агропідприємствами становила 27800,8 грн/т, що на 2,3% менше, ніж торік. Максимальна ціна на цей вид м’ясопродукції була на Сумщині – 53646,4 грн/т, а мінімальна – 17459,7 грн/т – у Запорізькій області. У решті областей середня ціна реалізації птиці сільськогосподарськими підприємствами коливалася в межах 17577,3-42038,2 грн/т.

Характерною рисою оптово-відпускних цін на м’ясо птиці є їх постійне зростання протягом усього року. Воно спричинене як зростанням цін на саме виробництво внаслідок підвищення цін на електроенергію, газ та комбікорм, так і подорожчанням інших видів м’яса – яловичини і свинини, пояснила Наталія Копитець.

Якщо наприкінці 2016 року підприємства-виробники продавали курятину за ціною 33,88 грн/кг, то у відповідний період 2017 року – за 44,43 грн/кг, тобто на 31,1% дорожче.

Станом на кінець грудня 2017 року найвищі оптово-відпускні ціни на курятину спостерігалися у Хмельницькій області (53,00 грн/кг), а найнижчі – у Львівській області (36,00 грн/кг).

У січні-жовтні 2018 року оптово-відпускна ціна на курятину була на рівні відповідного періоду 2017 року і становила 45,70 грн/кг. При цьому найбільше за м’ясо птиці правили на Хмельниччині (53,00 грн/кг), а найменше – на Івано-Франківщині (38,00 грн/кг).

Аналіз роздрібних цін у підприємствах торгової мережі і на ринках, проведений науковцями Інституту аграрної економіки, продемонстрував, що протягом 2017 року тушки курей подорожчали проти 2016 року на 30,4% – до 53,91 грн/кг.

Високі роздрібні ціни на тушки курей середньої вгодованості у кінці 2017 року спостерігалися у Дніпропетровській (59,49 грн/кг), Сумській (58,50 грн/кг) та Миколаївській (58,48 грн/кг) областях, а мінімальні ціни – на Вінниччині (44,90 грн/кг).

За січень-жовтень 2018 року роздрібна ціна на тушки курей середньої вгодованості зросла на 7,1% порівняно з відповідним періодом 2017 року і становила 57,22 грн/кг.

Найдорожчими тушки були на Закарпатті (60,01 грн/кг) області, а найдешевшими – у Вінницькій області (46,17 грн/кг).

У великих супермаркетах, незважаючи на низьку купівельну спроможність населення, ціни на м’ясо птиці повільно, але впевнено вийшли на середньоєвропейський рівень, наголосила Наталія Копитець.

У них ціна за курячу тушку становить 53-65 грн/кг, куряче філе – 100-115 грн/кг, гомілку – 45-61 грн/кг, крило – 63-75 грн/кг, стегно – 67-80 грн/кг.

На ринках ціни на кілька гривень нижчі, але й там спостерігається тенденція до подорожчання, зауважила експерт. При цьому роздрібні ціни на тушку курячу в Україні на 10,3% вищі, ніж у Польщі та Угорщині.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, до кінця 2018 року ціни на всі види м’яса птиці підвищаться ще на 10%. Цьому, зокрема, сприятиме збільшення попиту напередодні Новорічних свят та низька купівельна спроможність споживачів, які не зможуть придбати більш дорогі яловичину та свинину, підсумувала Наталія Копитець.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/