У І кварталі 2019 року Україна майже на чверть збільшила експорт агропродукції – Інститут аграрної економіки
Прес-релізиСкачати прес-реліз українською, на русском языке
Характерною рисою І кварталу 2019 року стало збільшення обсягів експорту цілої низки сільгосппродукції. За січень-березень цього року у порівнянні з відповідним періодом 2018 року у натуральних обсягах помітно виріс експорт зерна – до 14,0 млн т (+41%), м’яса та субпродуктів – до 112 тис. т (+31%), олії – до 1,8 млн т (+21%), залишків і відходів – до 1,9 млн т (+19%). Зберігається тенденція збільшення поставок за кордон м’яса птиці – до 104 тис. т (+39%), поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.
Загалом же, зазначив він, за даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-березні 2019 року склав 5,4 млрд дол. США, що на 1,0 млрд дол. США (+22,5%) перевищило відповідний показник I кварталу 2018 року.
При цьому у загальній структурі вітчизняного експорту частка сільськогосподарської продукції склала близько 44%.
Основними ринками збуту для вітчизняних експортерів є два регіони – країни Азії та Європейського Союзу.
Позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції вже кілька років поспіль утримують азійські країни. За січень-березень 2019 року вони закупили українського продовольства на 2,2 млрд дол. США, зазначив експерт. Частка Азії за цей період склала 41% від загального експорту аграрної продукції.
Понад третину вітчизняного експорту сільгосппродукції – 35% – припадає на країни Європейського Союзу. За І квартал цього року вони закупили українського продовольства майже на 1,9 млрд дол. США.
Порівняно меншим виявився експорт до африканського континенту (827 млн дол. США) та держав СНД (340 млн дол. США).
Названі географічні регіони акумулюють понад 97% вартості продажів за кордон української аграрної продукції.
За результатами І кварталу 2019 року рейтинг країн – імпортерів вітчизняної агропродукції традиційно очолила Індія, яка закупила українського продовольства на 532 млн дол. США.
На другому місці – Єгипет, який закупив в Україні сільгосппродукції на 464 млн дол. США.
Значну виручку українські експортери отримали також з Китаю (405 млн дол. США), Туреччини (397 млн дол. США), Нідерландів (379 млн дол. США), Іспанії (342 млн дол. США), Італії (215 млн дол. США), Польщі (178 млн дол. США), Білорусі (158 млн дол. США) та Німеччини (157 млн дол. США).
Ці топ-10 країн закупили в України майже 60% всієї експортованої сільськогосподарської продукції.
Визначальними позиціями у товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту залишаються зернові культури (2444 млн дол. США), олія (1199 млн дол. США), залишки і відходи харчової промисловості (419 млн дол. США), насіння олійних (363 млн дол. США) і м’ясопродукти (172 млн дол. США).
Найбільші частки у загальній вартості закупівель українського зерна мають Єгипет (15,7%), Китай (9,9%), Іспанія (9,8%), Нідерланди (8,5%) та Туреччина (7,0%). Спільно з Італією (4,8%), Тунісом (3,9%), Ізраїлем (3,6%), Німеччиною та Ірландією (по 3,2%) ці країни забезпечили вітчизняним експортерам близько 70% грошових обсягів українського експорту цієї групи продукції.
Олійне насіння та плоди користувались найбільшим попитом у Туреччині (30,3%), Єгипті (10,5%), Німеччині (10,4%), Білорусі (9,8%), Португалії (6,3%), Польщі (5,3%) та Греції (4,7%). На ці країни припадає понад 3/4 вартості вітчизняного експорту олійних культур.
Серед жирів та олій головним експортним товаром України виступає соняшникова олія. Домінуючим покупцем жирів і олій українського виробництва традиційно виступає Індія з часткою 42,2%. Решта основних країн-імпортерів – Китай (9,4%), Нідерланди (8,4%), Іспанія (5,9%), Італія (5,8%) та Ірак (5,2%) – помітно відстають від неї. За результатами І кварталу 2019 року спільна частка цих країн склала 77% у загальній вартості експорту товарів цієї групи.
Основними ринками збуту для українського м’яса є Саудівська Аравія (23,3%), Нідерланди (14,2%), Словаччина (8,2%), Азербайджан (5,0%), Білорусь (4,9%) та Німеччина (4,5%). Сукупно вони закупили 60% вітчизняної м’ясопродукції. Незважаючи на збільшення експорту м’яса птиці, середня ціна його реалізації дещо знизилась – до 1418 дол. США/т (-5%).
Залишків і відходів у І кварталі 2019 року найбільше закуповували Туреччина (17,2%), Білорусь (12,0%), Польща (10,4%), Китай (8,7%), Нідерланди (8,0%), Франція (6,1%), Марокко (5,2%) та Саудівська Аравія (5,0%). Ці країни акумулювали близько 73% вартості українського експорту продукції даної групи, підсумував Микола Пугачов.
###
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.
Контактна особа:
Лариса Басанська, | Тел.: +38 044 258 3112 |
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку | Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду |
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» | Веб-сайт: http://iae.org.ua/ |