Скачати прес-реліз

Виробництво валової продукції рослинництва у 2020 році зменшиться проти минулого року на 5,1 %, озвучив результати досліджень директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу під керівництвом академіка НААН Віктора Меселя-Веселяка «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2020 році (лютий 2020 року)».

Найбільший спад обсягів виробництва, поінформував Юрій Лупенко, прогнозується по озимій пшениці – до 24,2 млн т (-12,5 %), кукурудзі на зерно – до 32,2 млн т (-10,3 %), ячменю – до 8,1 млн т (-8,7 %), сорго – до 175,8 тис. т (-8,2 %), а також соняшнику – до 14,5 млн т (-5,2 %).

Також суттєво порівняно 2019 роком зменшиться виробництво овочів відкритого ґрунту – до 8,7 млн т (-5,0 %) та продовольчих баштанних культур – до 483,5 тис. т (-14,1 %).

Дещо менше спад позначиться на урожаї ріпаку – до 3,1 млн т (-3,5 %), вівса – до 413,6 тис. т (-2 %) та проса – до 166,9 тис. т (-1,6 %).

Майже на рівні 2019 році збережеться врожай рису – 54,5 тис. т (-0,2 %) та картоплі – 20,2 млн т (-0,2 %).

Серед зернових культур, зазначив науковець, зростання врожаю слід очікувати по гороху – до 687,4 тис. т (+20 %), гречці – до 96,4 тис. т (+13,3 %), житу – до 355,4 тис. т (+6,7 %), ярій пшениці – до 696,8 тис. т (+5,3 %).

Крім того, прогнозується збільшення виробництва сої – до 3,9 млн т (+5,9 %), цукрових буряків – до 10,4 млн т (+2,4 %).

Обсяги виробництва овочів закритого ґрунту збільшаться проти 2019 року на 10,5 % – до 557,3 тис. т, плодово-ягідних культур – до 2,25 млн т (+5,7 %), винограду – до 377,3 тис. т (+3,5 %), зауважив Юрій Лупенко.

На його думку, спад виробництва продукції рослинництва пов’язаний переважно з  умовами зимівлі озимих культур та нестачею вологи внаслідок відсутності снігу. Щодо основних зернових культур, то слід врахувати високу базу порівняння 2019 року, у якому було зафіксовано рекордний урожай,

Прогнозовані розміри недобору врожаю не складають загрози для забезпечення потреб внутрішнього продовольчого ринку та експорту сільськогосподарської продукції, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/