Молоко залишилось найбільш рентабельним продуктом у тваринництві – Інститут аграрної економіки
Прес-релізиСкачати прес-реліз
Рівень рентабельності виробництва молока в усіх підприємствах за підсумками 2019 року перевищив результати 2018 року на 4,5 % і склав 20,6 %. Це – найвищий показник 2019 року серед усіх видів тваринницької продукції, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо рівня рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах.
За його словами, у сільськогосподарських підприємствах виробництво молока сільськогосподарських тварин усіх видів є стабільно прибутковим з 2007 року. Причому минулорічний рівень рентабельності є другим з 1994 року і поступається лише показнику 2017 року у 26,9 %.
У фермерських господарствах рівень рентабельності 2019 року був дещо меншим – 20,1 %. Однак він також перевищив показник 2018 року у 18,0 %, зазначив науковець.
Крім молока, прибутковим у тваринництві у 2019 році залишилось лише виробництво свиней на м’ясо – 4,7 % проти 6,9 % у 2018 році.
Виробництво яєць, яке у 2018 році мало рівень рентабельності 5,4 %, торік стало збитковим (-23,5 %). Рівень рентабельності виробництва м’яса птиці знизився з 5,7 % у 2018 році до (-3,7 %) у минулому році.
Також збитковими традиційно залишилось виробництво м’яса великої рогатої худоби (-27,1 %), овець та кіз (-39,7 %), вовни (-71,1 %) та меду (-32,2 %).
Однак у фермерських господарствах свою прибутковість зберегли м’ясо птиці (13,2 %) та мед (28,4 %), підкреслив вчений.
Зниження рентабельності виробництва продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах пов’язане переважно зі зменшенням цін її реалізації, яке в цілому за 2019 рік склало 3,2 %. Водночас хронічна збитковість виробництва м’яса і вовни потребує спеціальної підтримки їх виробництва, тим більше що рівень споживання м’яса в Україні ще далекий від раціональних норм, підсумував Юрій Лупенко.
###
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.
Контактна особа:
Лариса Басанська, | Тел.: +38 044 258 34 71 |
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку | Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду |
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» | Веб-сайт: http://iae.org.ua/ |