У 2020 році Україна помітно знизила обсяги експорту агропродукції до ЄС– Інститут аграрної економіки
Прес-релізиСкачати прес-реліз
Загалом 2020 року поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу становили 6,7 млрд дол. США, зменшившись проти показника попереднього року на 10,7 %, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
Причиною цього, пояснив він, стали як обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу COVID-19, так і деякі інші обставини, зокрема пташиний грип, через який Євросоюз вводив заборону на поставки української курятини. В результаті, минулого року відбулось скорочення кількісних і вартісних обсягів продажів всіх основних експортних позицій, за винятком соняшникової олії.
Товарна структура вітчизняних поставок до Європейського Союзу значною мірою повторює загальну. Понад 80 % у ній припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків переробної промисловості.
Цікаво, зауважив науковець, що Європейський Союз виступає головним ринком для збуту цілої низки агропродовольчих продуктів з України:
- риба і рибопродукти – 26 млн дол. США (62 % вартості закордонних продажів);
- яєчні продукти – 12 млн дол. США (64 %);
- мед – 115 млн дол. США (83 %);
- плоди і ягоди – 184 млн дол. США (77 %);
- ріпак – 949 млн дол. США (94 %);
- матеріали рослинного походження – 45 млн дол. США (96 %);
- соєва олія – 133 млн дол. США (59 %);
- макаронні вироби – 41 млн дол. США (76 %);
- консервовані томати – 41 млн дол. США (75 %);
- соки – 50 млн дол. США (68 %);
- екстракти та концентрати з чаю і кави – 17 млн дол. США (53 %);
- дріжджі – 19 млн дол. США (76 %).
У 2020 році Україні вдалося повністю вичерпати квоти на безмитні поставки до країн Євросоюзу меду, яблучного і виноградного соків, цукру, ячмінної крупи і борошна, консервованих томатів, обробленого крохмалю, кукурудзи, м’яса птиці, яєць, обробленої продукції з зернових та крохмалю.
На відміну від 2019 року квоти на експорт пшениці і вершкового масла закрити не вдалося.
Протягом січня 2021 року українські компанії вже в повному обсязі використали квоти на мед та яблучний і виноградний соки, підсумував Микола Пугачов.
###
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.
Контактна особа:
Лариса Басанська, | Тел.: +38 044 258 34 71 |
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку | Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду |
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» | Веб-сайт: http://iae.org.ua/ |