Новорічний стіл-2024 обійдеться українцям у 2879 гривень – Інститут аграрної економіки
Прес-релізиСкачати прес-реліз
Вже другий рік поспіль Україна відзначатиме Новий рік в умовах воєнного стану. Втрата рідних і близьких на війні, втрата житла і майна на окупованих ворогом територіях не дозволить багатьом українським родинам відзначити свято традиційно. Для тих, у кого буде така можливість, у тому числі й приготувати традиційні страви, науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість новорічного столу 2024 року за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня 2023 року. За їх розрахунками новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо обійдуться на родину з 4-х осіб близько 2879,15 грн, тобто на 8,4 % дорожче, ніж торік, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, розрахунки науковців Інституту аграрної економіки свідчать, що салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 285,46 грн. Це на 1,3 % більше, ніж при святкуванні Нового 2023 року. Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали: ковбаса – 127 грн за 0,5 кг (зростання цін на 10 % в залежності від виробника), солоні огірки – 38 грн за 200 г (+9,2 %), 180 г майонезу – 22,90 грн (+6,9 % в залежності від марки). На картоплю ціна в цьому році зросла порівняно з минулим роком на 75,9 %, але за 5 шт. (840 г) ми заплатимо лише 11,68 грн. Ціна зеленого горошку залишилася на рівні минулого року – 45 грн за 0,5 кг. На решту складових салату ціни знизилися: 6 шт. яєць коштують 34,56 грн (зменшення ціни на 22,2 %), 2 морквини (380 г) – 3,33 грн (на 55,3 %), 2 цибулини (230 г) – 2,99 грн (на 54,4 %).
За рахунок зменшення цін на цибулю, моркву і буряк (-4,8 %) салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) коштуватиме на 1,2 % дешевше рівня минулого року – 133,08 грн. Левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 22,90 грн, 2 картоплини (280 г) – 3,89 грн, 1 буряк (250 г) – 2,48 грн, 1 цибулина (170 г) – 2,14 грн, 1 морквина (190 г) – 1,67 грн.
Витрати на м’ясні продукти зросли на 7,4 %. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 270 грн (на 8 % більше проти цін 2023 року), підчеревини копченої – 247 грн (+4,2 %), биток зі свинини свіжий – 260 грн (+4 %). М’ясо птиці станом на кінець 2023 року залишається найдешевшим поміж видів м'яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 159 грн (зростання ціни на 18,3 %). Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 936 грн.
Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) – у 116,66 грн, а пачка масла вершкового (200 г) – у 72,04 грн. Молочні продукти в цьому році додали в ціні 2,2-10,2 %.
Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 328,99 грн – на 29 % більше вартості минулого року. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 27,80 грн, гриби (1 кг) – 120 грн (+54 %), перець солодкий (0,5 кг) – 67,19 грн (+12,9 %), огірки свіжі (0,5 кг) – 46 грн (+32,4 %), помідори свіжі (1 кг) – 68 грн (+1,5 %).
Фрукти на святковому столі обійдуться у 170,20 грн (зростання вартості на 0,8 %). За 2 кг мандаринів заплатимо 100 грн, 1 кг бананів обійдеться, в середньому, 59 грн, 1 лимон (200 г) – 11,20 грн.
Батон білого хліба коштуватиме 28 грн (+8,5 %). Шоколадні цукерки – в середньому 200 грн за 1 кг (+8,1 %).
Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 179 грн. Трохи більше – 210 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5-річної витримки. Зростання цін, відповідно, на 27,9 % і 0,5 %.
Безалкогольні напої обійдуться у 119,72 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 59,60 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) – 20,32 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) – 39,80 грн. Солодкі напої зросли в ціні, відповідно, на 19,2 і 17,8 %.
Таким чином, вартість бюджетного варіанту новорічного столу для середнього українця становитиме 2879,15 грн.
Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити ще близько 525 грн. В залежності від виробника баночка червоної ікри (120 г) обійдеться в середньому у 280 грн, а 200 г червоної риби – у 245 грн.
Відтак вартість новорічного столу з делікатесами складе 3404,15 грн.
Вартість бюджетного варіанту новорічного столу для мешканців Києва складе 3229 грн, що на 10,1 % більше вартості новорічного столу 2023 року. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 3819 грн.
В цьому році, як і в минулому, зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки і українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть і найближчих планах, пояснив Юрій Лупенко. Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців змушені будуть економити на традиційному наборі продуктів.
Тому небайдужі люди повинні допомогти зустріти Новий 2024 Рік і тим сім’ям, у яких війна забрала навіть можливість самостійно влаштувати це свято. А нинішній, надзвичайно важкий період історії, лише загартує український народ у боротьбі за свою державу, свою незалежність. І обов’язково завершиться Перемогою над російським агресором, підсумував Юрій Лупенко.
Довідка
Розрахунок вартості новорічного столу 2024 року зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Мінфіну, який проводить щоденний моніторинг цін на першорядні продукти харчування в продуктових супермаркетах Auchan, Fozzy, Furshet, Megamarket, Metro, Novus, Varus станом на 8 грудня 2023 року.
###
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.
Контактна особа:
Лариса Басанська, | Тел.: +38 044 257 94 91 |
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку | Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду |
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» | Веб-сайт: http://iae.org.ua/ |