Ми у ЗМІ

nechyporenko expresВ Україні почали збирати озимі пшеницю, ячмінь, горох та ріпак, якими засіяно понад 6 мільйонів гектарів. Першими в поля вийшли сільгосппідприємства південних регіонів. Цього року нарівні з воєнними ризиками справжнім випробуванням для агросектору стала несприятлива погода. То якого врожаю чекати?

За нашими прогнозами, валовий збір зернових та зернобобових культур цього року очікується на рівні 53,4 мільйона тонн, що на 5,1% менше за торішні показники. А середня врожайність буде в межах 50,1 ц/ га, майже як торік, — додає Олександр Нечипоренко, заступник директора Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”, член-кореспондент НААН. — При цьому врожайність пшениці буде меншою на 7,8%, ячменю — на 7,1%. Збільшення продуктивності передбачається щодо гречки (на 1,5%) і жита (на 2%).

Читати далі:

   

soniashnyk nechyporenko_2Повномасштабна війна та несприятливі кліматичні умови можуть призвести до зниження валового збору соняшнику в Україні у 2025 році. Такий прогноз у коментарі «Комерсант Український» озвучив заступник директора з наукової роботи Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.

За словами науковця, повномасштабне вторгнення рф на територію України суттєво скоротило обсяги посівів соняшнику.

«Повномасштабне вторгнення рф на територію України спричинило зменшення посівних площ соняшнику більше як на 20 %. Якщо у передвоєнний період – до 2022 року – засівалося в середньому близько 6,5 млн га, то нині цей показник становить трохи більше 5 млн га», – розповів він.

Читати далі:

   

moloko lypenЦіна на молоко у липні 2025 року буде формуватися під низкою взаємопротилежних чинників. Через недостатні обсяги високоґатункового молока на внутрішньому ринку, а також відсутність ефективних програм державної підтримки може зрости закупівельна ціна на молоко.

При цьому відсутній дієвий механізм державного регулювання цін на всіх етапах товароруху від виробника до кінцевого споживача. І це може призводити до порушення цінового паритету між його учасниками. Про це розповів провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" д.е.н. Іван Свиноус у коментарі Главреду.

"За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, в липні 2025 року буде спостерігатися тренд до зниження закупівельних цін на молоко, що надходить на молокопереробні підприємства від сільськогосподарських підприємств. Очікується, що вартість молока ґатунку "екстра" буде становити 15,8 грн/кг, без врахування ПДВ (-0,20 грн/кг проти червня), вищого ґатунку – 15,45 грн/кг (-0,25 грн/кг), першого ґатунку – 15,15 грн/кг (-0,25 грн/кг)", – розповів експерт.

Читати далі:

   

ovochi lypen_2У липні 2025 року очікується зниження ціни на овочі. Їхня вартість може впасти на 10-15%.

Про це розповіла головний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", д.е.н. Інна Сало у коментарі Главреду.

Вона зазначила, що на формування цін на плодоовочеві істотно впливають обсяги постачання, вартість зберігання і транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, а також ціни на пальне.

"Впродовж липня 2025 року очікується здешевшання овочів – до 10% проти червневих цін. Через розширення обсягів постачання та стабільний споживчий попит дещо здешевшали окремі види салатних овочів", – розповіла вона.

Читати далі:

   

miaso lypenУ липні 2025 року можливе зростання роздрібних цін на основні види м’яса. Яловичина, свинина та курятина може подорожчати на 3,0%. Про це в коментарі Главреду повідомила провідна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець.

За її словами, на формування цінової ситуації на внутрішньому ринку м’яса впливає низка чинників. Значну роль відіграють зміни у виробничих витратах.

"А саме: втрата поголів’я та виробництв через повномасштабну збройну агресію РФ проти України, здорожчання кормів, ветеринарних препаратів, електроенергії, засобів біобезпеки", - пояснила експертка.

Джерело: Главред

   

ovochi lypenЯк розповіла у коментарі Главреду головний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", д.е.н. Інна Сало, на формування цін на плодоовочеві істотно впливають обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, а також ціни на пальне.

"Впродовж липня 2025 року очікується здешевшання овочів – до 10 % проти червневих цін. Через розширення обсягів постачання та стабільний споживчий попит дещо здешевшали окремі види салатних овочів.

Водночас подорожчали: перець болгарський жовтий – до 209,25 грн/кг (+16,5 %), помідори червоні – до 99,30 грн/кг (+16,1%), помідори сливки – до 110,40 грн/кг (+5,7%). Підвищення цін спричинило ймовірне подовження терміну отримання товарної пропозиції від нового урожаю овочів відкритого ґрунту через несприятливі погодні умови.

"З розширенням пропозиції овочів відкритого ґрунту найбільш помітно можуть знизитися ціни на капусту білокачанну, цибулю ріпчасту, картоплю та буряк, що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики. За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, впродовж липня 2025 року ціни на салатні овочі можуть знизитися порівно з нинішніми до 15%", - розповіла Інна Сало.

Джерело: Главред

   

miaso lypen_1На думку провідної наукової співробітниці відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", к.е.н. Наталії Копитець, у липні 2025 року можуть зазнати змін роздрібні ціни на основні види м’яса – яловичину, свинину, курятину – можуть підвищитися до 3,0 %.

"На цінові коливання на внутрішньому ринку м’яса впливає низка факторів. Серед них – зміни у виробничих витратах, а саме: втрата поголів’я та виробництв через повномасштабну збройну агресію РФ проти України, здорожчання кормів, ветеринарних препаратів, електроенергії, засобів біобезпеки. Крім того, на цінову ситуацію на ринку м’яса впливають попит і пропозиція, купівельна спроможність споживачів", - зазначила експерт.

Джерело: Главред

   

chlib lypenТакож триває щомісячне здорожчання продукції хлібопекарської галузі. За словами головної наукової співробітниці відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", д.е.н. Світлани Черемісіної, протягом липня 2025 року хліб може додати в ціні ще 1-2%.

"Тенденція здорожчання зерна, що зберігалась з початку року, в червні 2025 року трохи сповільнилась. За останній місяць пшениця 2 класу втратила в ціні 1,9 % (-175 грн/т) і наразі вартує в середньому 9500-9900 грн/т. Пшениця 3 класу подешевшала на 1,8 % (-165 грн/т). Ціна на неї коливається в межах 9300-9750 грн/т. Середня закупівельна ціна жита впала на 6,7 % (-695 грн/т) і становить нині в середньому 9750 грн/т. Також певного позитиву надає ситуація з пальним, яке за останній місяць ще трохи подешевшало: дизельне пальне – до 52,80 грн/л (-1,6 %), скраплений газ до 35,03 грн\л (-1,7 %), бензин в середньому подешевшав майже на 1,2%", - вважає експерт.

Джерело: Главред

   

kava komersant_duchnytskyiСвітові ціни на каву, чай і какао продовжують зростати. Всередині весни минулого року вартість тони какао подолала психологічну межу у 10 тис. доларів, а чашка кави в Україні подорожчала майже на чверть. У чому причини здорожчання і чи варто готуватись до нового стрибка цін —в коментарі «Комерсант Український» розповів доктор економічних наук, провідний науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький.

Він констатував, що останні кілька років на глобальному ринку какао, кави та чаю триває стале зростання цін. Причина — у кліматичних катастрофах, скороченні врожаю та дисбалансі між попитом і пропозицією.

«Зростання вартості чаю розпочалось влітку 2024 року, головним чином через надмірну спеку і повені в Індії. Це спричинило для країни, яка є другим в світі виробником цього виду агропродукції, зменшення виробництва на 30 % разом зі збільшенням ціни на 20 %», — пояснює експерт.

Читати далі:

   

komersant rossocha“Не просто вирощувати, а створювати продукт із високою доданою вартістю в Україні”. Так в профільному міністерстві формулюють завдання для себе і української аграрної галузі. Як досягнення згадується те, що 95% соняшнику вже переробляється всередині країни, як недолік – те, що досі соя та ріпак експортуються як сировина.

Про українське агровиробництво та його реальну і потенційну додану вартість «Комерсант Український» розпитав головного наукового співробітника відділу економіки аграрного виробництва Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», доктора економічних наук Володимира Россоху.

Лідери, драйвери і рекордсмени 

Для початку зведемо поточний баланс. Скільки зараз в Україні виробляється агропродукції з високою доданою вартістю?

У 2024 році частка глибоко обробленої продукції в Україні становила 20 % експортної агропродовольчої продукції.

Читати далі:

   

Сторінка 2 з 56

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>