Без м'яса, але з гречкою. Чому в Україні зростають ціни та чи є шанс на зниження вартості продуктів – коментарі Інни Сало, Світлани Черемісіної та Наталії Копитець ФОКУСУ
НовиниЗа даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", протягом вересня цінники на крупи не могли не тішити українців. Так, вартість гречки, порівняно з серпнем, знизилася на 18,1% – до 36,34 грн/кг, крупи манні подешевшали на 1,4% – до 21,39 грн/кг, рис втратив ціні 2,1% і коштує 54,49 грн/кг, а середні ціни на пшоно загалом не змінились. Трішки подешевшав кілограм борошна — від 15,89 до 15,81 грн, а також знизились середні ціни на макаронні вироби — з 30,89 до 30,40 грн/кг. А от хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку додав в ціні 0,8% – до 42,67 грн/кг.
З-поміж плодових у вересні найбільше подешевшали яблука. В Інституті з посиланням на офіційні дані Мінфіну повідомили, що ціна цього фрукту знизилася на 27,8% до 18,34 грн/кг, виноград подешевшав на 11,8% до 74,65 грн/кг. Водночас банани подорожчали на 12,5% – до 44,92 грн/кг. Ціни на окремі види овочів борщового набору за перший місяць осені знизилися. Капуста білокачанна втратила в ціні 16% і на кінець вересня коштувала 7,80 грн/кг, картопля подешевшала на 19,7% до 9,32 грн/кг. Буряк та цибуля ріпчаста додали в ціні 0,7% – до 8,75 грн/кг та 10,1 % – до 13,32 грн/кг відповідно.
А от ціни на основні види м’яса в продуктових супермаркетах дотримувались висхідного тренду. Найменше за рік – з вересня 2022 року по вересень 2023 року – подорожчала курятина, а найбільше – свинина та сало, кажуть Фокусу в ННЦ. Так, з-поміж м’яса птиці найбільше подорожчало куряче філе – на 13,7% – до 152,30 грн/кг. Яловичина – гуляш та ребра – за цей період додали в ціні 12,6% і 16,7% відповідно і коштували 245,16 грн/кг і 160,48 грн/кг. Свинина (підчеревина, ребра та грудинка) здорожчали на 14,2-16,0%. Значно дорожчими за рік стали свинячі ошийок та лопатка на 24,7-27,3% і коштували 257,38 грн/кг та 194,29 грн/кг відповідно. Мало не елітним товаров стало традиційне на столах українських родин сало. З вересня 2022 року по вересень 2023 року сало солоне зросло в ціні на 22,5%, домашнє — на 44,1%, й коштувало 271,50 грн/кг і 254,00 грн/кг відповідно.
"Зростання цін на основні види м’яса відбулося в результаті скорочення поголів’я худоби через бойові дії та за рахунок окупації значних територій, здорожчання логістики та палива для транспортування, а також збільшення виробничих витрат – зростання вартості кормів, електроенергії тощо", — пояснила Фокусу провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ Наталія Копитець.
За прогнозними оцінками науковців ІАЕ, у жовтні-листопаді цінова ситуація на крупи та борошно залишатиметься сприятливою для споживачів. Особливо — на гречку, яка може подешевшати ще на 5-7%.
Експерти прогнозують подорожчання овочів та фруктів через зростання витрат на їх зберігання та транспортування. "Це обумовлено, перш за все, зростанням вартості їх зберігання та транспортування через підвищення тарифів на електроенергію для промислових виробників та цін на пальне. У жовтні-листопаді ціни на яблука можуть зрости до 18-20 грн/кг, а на виноград – до 100 грн/кг, — зауважує завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ "ІАЕ" Інна Сало. — Вартість імпортованих плодових залишатиметься досить високою. Так, ціна на апельсини очікується до 80 грн/кг, на банани – до 50 грн/кг".
У жовтні-листопаді також можуть подорожчати капуста білокачанна – до 8 грн/кг (+15%), буряк – до 8,50 грн/кг (+12%), цибуля ріпчаста – до 14 грн/кг (+15%), морква – до 9 грн/кг (+11%) та картопля – до 9,5 грн/кг (+12%), додали в ННЦ.
М’ясо до кінця осені подорожчає до 5%, вважають науковці ІАЕ.