Прес-релізи
У 2023 році обсяги експорту української агропродукції до ЄС склали 12,6 млрд дол. США – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
Загалом 2023 року поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу становили 12,6 млрд дол. США, тобто лише на 0,5 млрд дол. США (-3,8 %) менше рекордного показника 2022 року у 13,1 млрд дол. США. Це другий за вартістю результат за часів Незалежності України, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
За його словами, товарна структура вітчизняних поставок до Європейського Союзу значною мірою повторює загальну. У ній 82 % припадає на експорт зернових та олійних культур, олії та жирів, залишків переробної промисловості.
2023 року імпорт агропродукції до України зростав загалом, включаючи закупівлі у головних регіонах-постачальниках – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
За даними Державної митної служби, у 2023 році в Україну було ввезено агропродукції на 7,1 млрд дол. США. Це майже на 13 % більше, ніж у 2022 році, коли імпорт агропродовольчої продукції склав 6,3 млрд дол. США, поінформував провідний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.
За його словами, країни – члени ЄС утримали торік свої позиції основного постачальника сільськогосподарської продукції до України.
2023 року Україна продовжила посилювати європейський вектор аграрного експорту – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
2023 року частка агропродовольчої продукції в загальному експорті України збільшилася до 62 % у порівнянні з 53 % 2022 року, традиційно зберігши лідерство у його товарній структурі і ставши максимальною за часи незалежності нашої держави, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
За його словами, характерною рисою минулого року для вітчизняного аграрного сектору економіки стало сповільнення темпів зниження обороту зовнішньої торгівлі. Якщо у 2022 році проти 2021 року в результаті скорочення як експорту, так і імпорту, він зменшився на суму в понад 6 млрд дол. США, то торік відносно 2022 року оборот імпортно-експортних операцій зменшився лише на 0,7 млрд. дол. США.
Різдвяний стіл-2023 обійдеться українцям у 970 гривень – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
У 2023 році, як торік, українці будуть відзначати Різдво Христове в умовах воєнного стану.
Для тих, у кого буде можливість, приготувати 12 традиційних страв для святкової вечері, науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість різдвяного столу 2023 року за середніми цінами супермаркетів України станом на середину грудня цього року. За їх розрахунками різдвяне меню зі страв, які є традиційними для такого столу середньостатистичної родини: кутя і узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні обійдуться в розрахунку на середньостатистичну родину близько 969,74 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Експорт Україною агропродукції за 11 місяців 2023 року відстає від минулорічних показників – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
За даними Державної митної служби, у січні-листопаді 2023 року наша країна продала на зовнішніх ринках агропродовольчої продукції (групи 1-24 УКТЗЕД) на суму 19637 млн дол. США, що на 7 % менше, ніж за відповідний період 2022 року, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
Втім, зауважив він, агропродовольча продукція зберігає домінуючі позиції в загальному експорті України. Зараз її частка становить 60 %.
Основою аграрного експорту нашої країни традиційно виступають зернові та олійні культури, олія, залишки харчової промисловості, м’ясо і субпродукти, на які припадає 87 % його вартості.
Новорічний стіл-2024 обійдеться українцям у 2879 гривень – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
Вже другий рік поспіль Україна відзначатиме Новий рік в умовах воєнного стану. Втрата рідних і близьких на війні, втрата житла і майна на окупованих ворогом територіях не дозволить багатьом українським родинам відзначити свято традиційно. Для тих, у кого буде така можливість, у тому числі й приготувати традиційні страви, науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість новорічного столу 2024 року за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня 2023 року. За їх розрахунками новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо обійдуться на родину з 4-х осіб близько 2879,15 грн, тобто на 8,4 % дорожче, ніж торік, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, розрахунки науковців Інституту аграрної економіки свідчать, що салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 285,46 грн. Це на 1,3 % більше, ніж при святкуванні Нового 2023 року. Найдорожчими інгредієнтами страви в цьому році стали: ковбаса – 127 грн за 0,5 кг (зростання цін на 10 % в залежності від виробника), солоні огірки – 38 грн за 200 г (+9,2 %), 180 г майонезу – 22,90 грн (+6,9 % в залежності від марки). На картоплю ціна в цьому році зросла порівняно з минулим роком на 75,9 %, але за 5 шт. (840 г) ми заплатимо лише 11,68 грн. Ціна зеленого горошку залишилася на рівні минулого року – 45 грн за 0,5 кг. На решту складових салату ціни знизилися: 6 шт. яєць коштують 34,56 грн (зменшення ціни на 22,2 %), 2 морквини (380 г) – 3,33 грн (на 55,3 %), 2 цибулини (230 г) – 2,99 грн (на 54,4 %).
У жовтні відновилося зростання споживчих цін на продукти харчування – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
У жовтні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування зросли проти вересня на 1 %, припинивши тим самим своє зниження, яке тривало з липня поточного року. Найбільше зросли ціни на овочі (+14,0 %), яйця (+10,1 %) та молоко (+2,1 %), поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Держстатом дані про інфляцію на споживчому ринку за жовтень 2023 року.
Крім зазначених продуктів, зазначив він, також зросли ціни на масло вершкове – на 2,9 %, молочні суміші для дитячого харчування – на 2,5 %, сметану жирністю до 15 % – на 2,2 %, м’які сири жирні – на 1,9 %, сало – на 1,6 %, яловичину – на 1,4 %. В межах одного відсотка також збільшилися ціни на хліб, манні та ячні крупи, птицю (тушки та філе), морожену рибу.
За перший рік війни кількість діючих сільськогосподарських підприємств зменшилася майже на третину – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
У 2022 році кількість діючих підприємств у галузі сільського, лісового та рибного господарства зменшилася з 51,8 тис. до 35,6 тис, тобто майже на третину (-31,4 %). Для галузі це найбільше зниження з 2012 року, яке водночас перевищує відповідний показник по економіці в цілому (-29,6 %). Кількість фізичних осіб-підприємців у галузі скоротилася значно менше – на 11,3 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України дані про кількість діючих суб’єктів господарювання у 2010-2022 роках.
За його словами, кількість підприємств, які займалися рослинництвом – вирощування однорічних і дворічних культур – зменшилася у 2022 році з 40,6 тис. до 28,0 тис. (-31,2 %), вирощуванням багаторічних культур – з 1,6 тис. до 1,1 тис. (-31,1 %). тваринництвом – з 3,7 тис. до 2,6 тис. (-28,9 %), змішаним сільським господарством – з 988 до 616 одиниць (-37,7 %), допоміжною діяльністю у сільському господарстві та післяурожайною діяльністю – з 2,3 тис. до 1,5 тис. (-32,8 %).
Найвідчутніше у вересні зменшилися ціни на овочі – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
У вересні 2023 року найвідчутніше зменшилися споживчі ціни на моркву – до 11,03 грн/кг, тобто на 37,3 % менше, ніж у серпні. Майже на третину зменшились ціни на буряк (-30 %) і більш ніж на чверть – на цибулю ріпчасту (-28,7 %). Лише капуста білокачанна продемонструвала дещо нижчу динаміку падіння цін – на 17,8 %. При цьому цибуля та морква подешевшали проти грудня 2002 року більш ніж удвічі –на 58 % та 50,7 % відповідно, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України ціни на споживчому ринку у вересні 2023 року.
За його словами, серед інших продуктів харчування найбільше подешевшали яблука (-29,2 %) та картопля (-14,9 %). У вересні також подешевшали крупи гречані (-9,2 %) та пшеничні (-3,2 %), рис (-1,8 %), олія соняшникова (-1,5 %), сметана жирністю до 15 % (-0,4 %), молоко пастеризоване жирністю (-0,3 %) та риба морожена (-0,3 %).
Здешевлення продуктів харчування у вересні суттєво сповільнилося – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
У вересні 2023 року середні споживчі ціни на продукти харчування продовжили своє зниження. Втім, минулого місяця воно склало лише 0,6 %, тоді як у серпні становило 3,9 %, а у липні – 2,1 % проти попередніх місяців, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Держстатом дані про інфляцію на споживчому ринку за вересень цього року.
За його словами, найбільш суттєво у вересні проти серпня знизились споживчі ціни на овочі (-9,7 %) та фрукти (-5,1 %). При цьому у серпні їх зниження складало відповідно 37,6 % та 4,2 %, а у липні – 18,2 % та 1,3 %.
Сторінка 2 з 63
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>