Прес-релізи
У 2024 році експорт виробленого в Україні насіння зернових та олійних культур склав 122,6 млн дол. США – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
Національне насінництво за рахунок гібридного насіння національної та іноземної селекції, виробленого в Україні, продовжує нарощувати експорт насіння зернових та олійних культур. За 2024 рік його обсяг становив 122,6 млн дол. США, перевищивши показник попереднього року у 119,5 млн дол. США на 2,6 %, поінформував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Олександр Захарчук.
За його словами, у структурі українського експорту насіння зернових та олійних культур традиційно домінує кукурудза, яка займає у ньому 96,5 %.
Виробництво валової продукції рослинництва у 2025 році збільшиться на 3,4 % – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, виробництво валової продукції рослинництва у 2025 році збільшиться проти показників 2024 року на 3,4 %, переважно за рахунок збільшення обсягів виробництва зернових та зернобобових культур, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2025 році (лютий 2025 року)».
За його словами, у 2025 році очікується збільшення виробництва зернових і зернобобових культур до 60,0 млн т, що на 7,6 % перевищить торішні показники. Водночас обсяги виробництва основних олійних культур, окрім соняшника, у 2025 році прогнозуються найвищими за останні десять років.
У 2025 році прогнозується збільшення виробництва сільськогосподарської продукції на 3,0 % – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у 2025 році обсяги виробництва валової продукції сільського господарства можуть збільшитися проти показника 2024 року на 3,0 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2025 році (лютий 2025 року)».
За його словами, позитивна динаміка в аграрному секторі вітчизняної економіки зумовлена певною стабілізацією функціонування галузі в цілому та поступовою адаптацією господарюючих суб’єктів до викликів сьогодення, перш за все, пов’язаних з наслідками повномасштабного вторгнення рф на територію України три роки тому.
Високий потенціал сфери переробки агропродукції використовується не повністю – Національна академія аграрних наук України
Скачати прес-реліз
Високий потенціал сфери переробки сільськогосподарської продукції використовується ще далеко не повністю и, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України, яка відбулась 12 грудня 2024 року.
За його словами, частка валової доданої вартості виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів складає лише 5 %.
2024 року взаємна торгівля агропродукцією між Україною та ЄС сягнула рекордного обсягу у майже 17,0 млрд дол. США – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
У 2024 році взаємна торгівля сільськогосподарською продукцією між Україною і Європейським Союзом становила майже 17,0 млрд дол. США. Це найвищий показник за часів дії Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, який на 3 % перевищив попередній рекорд 2022 року у 16,5 млрд дол. США. При цьому додатне для нашої держави сальдо становило близько 9,0 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
За його словами, головними європейськими партнерами для України минулого року були Іспанія, Польща, Нідерланди, Німеччина, Італія, Румунія, Франція та Бельгія.
2024 року імпорт агропродукції до України забезпечувався здебільшого Європейським Союзом – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
За даними Державної митної служби, у 2024 році в Україну було ввезено агропродукції на 7,82 млрд дол. США. Це на 9,7 % більше, ніж у 2023 році, коли імпорт агропродовольчої продукції склав 7,13 млрд дол. США, поінформував провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.
За його словами, країни – члени ЄС утримали торік свої позиції основного постачальника сільськогосподарської продукції до України.
2024 року Україна продовжила посилювати європейський вектор аграрного експорту – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
Характерною рисою 2024 року став початок відновлення Україною обсягів поставок сільськогосподарської сировини і готових харчових продуктів на світовий ринок. Вперше в умовах повномасштабної агресії рф на території нашої держави вітчизняним аграріям вдалося збільшити обсяги експорту продовольчої продукції, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
За його словами, навіть в умовах війни вітчизняні експортери продовжують ставити рекорди за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки. За підсумками календарного 2024 року, знову зафіксовано найбільші в історії України обсяги експорту заморожених ягід та інших фруктів – 104 тис. т, який майже на 20 % перевищив рекорд 2023 року у 87 тис. т. Крім того, оновився рекорд закордонних продажів цукру – 750 тис. т.
2024 року Україна збільшила оборот зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією майже на 12 % – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
2024 року частка агропродовольчої продукції склала 60 % в загальному експорті України, традиційно зберігши лідерство у його товарній структурі. І хоча цей результат менше показника 2023 року у 62 %, він є другим за величиною за часи незалежності нашої держави, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
За його словами, характерною рисою 2024 року для вітчизняного аграрного сектору економіки стало синхронне збільшення обсягів як експорту, так і імпорту агропродовольчої продукції.
Україна продовжує залишатися вагомим постачальником продовольства на світовий ринок – Національна академія аграрних наук України
Скачати прес-реліз
Харчова промисловість України навіть у складних умовах, спричинених повномасштабним вторгненням рф на територію нашої держави, продовжує займати значне місце у товарній структурі зовнішньої торгівлі України, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України, яка відбулась 12 грудня 2024 року.
За його словами, у 2023 році із усього обсягу експортованих товарів частка:
Стійкість харчової промисловості України в умовах війни підтверджує необхідність прискорення її розвитку – Національна академія аграрних наук України
Скачати прес-реліз
В Україні, яка має великий потенціал щодо виробництва сільськогосподарської продукції, сформувалася досить потужна і багатовекторна сфера її переробки. Вона представлена насамперед потужностями харчової промисловості, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України, яка відбулась 12 грудня 2024 року.
За його словами, динаміка та обсяги виробництва у сфері переробки завжди формувалися залежно від стану та потреб економіки країни. Навіть у кризові роки показники діяльності харчової промисловості здебільшого були більш стійкими до впливу негативних змін порівняно з показниками вітчизняної промисловості в цілому.
Сторінка 2 з 65
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>