Валова продукція тваринництва у 2017 році прогнозується на рівні 68,8 млрд грн – Інститут аграрної економіки
Прес-релізиСкачати прес-реліз українською, на русском языке
За останні роки склалася негативна тенденція щодо скорочення поголів’я худоби та птиці, перш за все у господарствах населення. Вона впливатиме на обсяги виробництва продукції тваринництва й у 2017 році, зазначив завідувач відділення організації виробництва та земельних відносин Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Віктор Месель-Веселяк.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, валова продукція тваринництва прогнозується на рівні 68,8 млрд грн, що на 0,6% менше, ніж торік.
За збереження до кінця року поголів’я корів, овець та кіз у підприємствах населення та сільгосппідприємствах обсяги виробництва м’яса – вирощування худоби і птиці – у 2017 році прогнозується на рівні 3159,0 тис. т, що на 0,5% менше минулорічних показників.
Обсяги виробництва м’яса великої рогатої худоби зменшаться на 2,7% – до 566 тис. т.
При збереженні поголів’я свиней у господарствах населення та у сільгосппідприємствах м’яса свиней буде вироблено до 988,0 тис. т, що на 1,4% менше рівня 2016 року.
Після незначного спаду обсягів виробництва м’яса птиці у 2015 році до 1505 тис. т торік намітилася тенденція до його збільшення – 1524 тис. т. Вона зберігатиметься й у 2017 році. За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, очікується збільшення обсягів виробництва м’яса птиці на 1,1% проти 2016 року – до 1541,0 тис. т.
Виробництво м’яса овець та кіз становитиме 26,9 тис. т, що на 2,2% менше показників 2016 року.
Зберігатиметься тенденція до зменшення обсягів виробництва молока. З 11133 тис. т у 2014 році, за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у 2017 році вони зменшаться до 10288 тис. т, тобто будуть на 1,0% менше, ніж торік.
Виробництво яєць у 2015 році зазнало найбільшого спаду серед інших видів тваринницької продукції – значною мірою внаслідок втрати виробничих потужностей, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Тоді воно скоротилося з 19,6 млрд шт. у 2014 році до 17,0 млрд шт. у 2015 році. Минулого року виробництво яєць зменшилося до 15,1 млрд шт. За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, 2017 року відбудеться певна стабілізація: яєць прогнозується одержати 15,2 млрд шт., або на 0,5% більше, ніж торік.
Виробництво вовни зменшиться на 5,6% – до 1,9 тис. т.
Таким чином, у 2017 році не очікується відновлення динаміки зростання виробництва тваринницької продукції, підсумував Віктор Месель-Веселяк.
Довідка
Прогноз виробництва продукції тваринництва у 2017 році здійснено з урахуванням стану щодо поголів’ям тварин і птиці та виробництвом продукції на початок 2017 року.
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.
Контактна особа:
Лариса Басанська, | Тел.: +38 044 258 3112 |
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень | Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду |
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» | Веб-сайт: http://iae.org.ua/ |