Ми у ЗМІ
Для себе та на експорт: скільки рослинної олії виробить Україна 2022 року – коментар Миколи Пугачова ФОКУСУ
"В останні роки в Україні вироблялося близько 6 млн тонн соняшникової олії, левова частка якої експортувалася. Основні постачання вітчизняної продукції вироблялися морським транспортом. Загалом із українських портів щомісяця експортувалося 5-6 млн тонн агропродовольчої продукції", — каже Микола Пугачов, заступник директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН.
У 2021 році з усього обсягу виробленої в Україні соняшникової олії 5,1 млн тонн (близько 85%) відправили на експорт. Із такими показниками Україна зі значним випередженням займала позицію світового лідера щодо експорту цього продукту. На другому місці була Росія, яка у 2021 році експортувала 2,4 млн тонн соняшникової олії.
Микола Пугачов нагадує, що з початку російського вторгнення порти України в Чорному й Азовському морях були заблоковані, а комерційні судна атаковані. Відповідно, постачання продовольства водним транспортом припинилося.
Джерело: ФОКУС
Чому не потрібно втрачати віру в інноваційне аграрне майбутнє - Олександр Захарчук Пропозиції
Капітальні вкладення в аграрний сектор торік перевищили $2,3 млрд. Це – один з найкращих показників за часи незалежності України.
Науковці Інституту аграрної економіки прогнозували активізацію інвестиційної діяльності і в 2022 р. Проте ведення бойових дій на території нашої держави нівелювали цей прогноз. Та не все так погано.
Втрачений мільярд
За попереднім прогнозом Інституту, здійсненим до початку повномасштабної агресії російської федерації проти України, обсяг залучення капітальних інвестицій у сільське господарство у 2022 р. за реалістичним варіантом сценарію мав би скласти $2,2-2,5 млрд. Але нині науковці Інституту орієнтуються на песимістичні варіанти прогнозу капітальних інвестицій у сільське господарство – спаду до $1,1-1,2 млрд.
Кашу зваримо: чи очікувати дефіциту круп в Україні та якими будуть ціни – коментар Миколи Пугачова Фактам ICTV
В Україні за гречкою вже давно можна вираховувати індекс нашого добробуту: що б не відбувалося у країні, все позначається на ціні та наявності крупи. Нині ситуація схожа, пояснює Микола Пугачов, заступник директора з наукової роботи національного центру Інститут аграрної економіки. Ціни на гречану крупу скочили через ажіотаж, люди запасалися продовольством у війну, купували більше, ніж споживають зазвичай. На це миттєво відреагували торговельні мережі, змінивши цінники.
– Зріс попит через паніку, люди скуповували великі обсяги більшості круп. А торговельні мережі не змогли забезпечити відповідну пропозицію у відповідь на збільшення цього попиту, – пояснює науковець.
Соляна криза: як Україна долає нестачу солі та що буде з цінами на неї – коментар Миколи Пугачова УНІАН
Загалом Україна багата на сіль – її значні поклади на території нашої держави становлять понад 16 млрд тонн.
"Родовища кам’яної солі зосереджені на Донбасі, Передкарпатті та Закарпатті. Державним балансом запасів враховано 14 родовищ кухонної солі, в тому числі 8 – кам’яної. На жаль, більшість з цих родовищ наразі не використовуються", - розповів УНІАН заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Микола Пугачов.
Він зазначив, що після зупинки Державного підприємства "Артемсіль", виробництво солі продовжують менш потужні виробники. Зокрема, збільшує виробництво одне з найстаріших солеварних підприємств в Україні – Дрогобицький солевиварювальний завод.
Ціни на сіль: 100 гривень за пачку солі. Буде дорожче? – коментар Миколи Пугачова Апостроф TV
Російська збройна агресія повністю зупинила роботу найбільшого виробника солі в Україні – ДП «Артемсіль». Не помітити нестачу продукції вже неможливо, адже частка ДП «Артемсіль» сягала 90%. Заступник директора з наукової роботи, доктор економічних наук, професор, академік НААН Микола Пугачов надав коментар телеканалу Апостроф-TV.
Джерело: Апостроф-TV
Яку сіль використовувати під час консервації в умовах дефіциту - коментар Миколи Пугачова
В Україні стався дефіцит кам`яної солі через тимчасове припинення роботи "Артемсіль". Проте скоро літо - сезон консервацій. Яку ж сіль використовувати цьогоріч. Заступник директора з наукової роботи, доктор економічних наук, професор, академік НААН Микола Пугачов надав коментар телеканалу 1+1.
Джерело: 1+1
Сіль дорожча за золото! Артемсіль зупинило свою роботу – коментар Миколи Пугачова телеканалу ICTV
Української солі в магазинах не знайти. Усе тому, що Артемсіль - найбільше підприємство з виробництва цього стратегічного продукту - зупинило свою роботу на Донбасі. Тепер ставка на імпорт і звісно на Збройні сили України, які без сумніву повернуть безпеку в донецький регіон. Про дефіцит солі заступник директора з наукової роботи, доктор економічних наук, професор, академік НААН Микола Пугачов надав коментар телеканалу ICTV.
Джерело: ICTV
Мелітопольська черешня, херсонські кавуни та солодкий перець: яких продуктів не буде через війну – коментар Миколи Пугачова Фактам
Окупувавши частину південного регіону України, Росія відібрала в українців низку продуктів, які є справжньою візитівкою нашої країни. Насамперед це помідори та кавуни, але не лише вони.
– На жаль, схоже, ми вже цього року втратили мелітопольську черешню. Це найякісніший продукт в Європі. Це той продукт, який Україна запатентувала як регіональний знак, щоб ми могли ним пишатися не тільки в Україні, а й в Європі. Можуть бути певні проблеми забезпечення ринку кавунами. Херсонські кавуни – одні з найякісніших продуктів за своїми смаковими якостями. Це особливий смак та якість. Але сподіваємося, що до кінця літа ми зможемо ці території повернути, – зазначив заступник директора Національного наукового центру Інститут аграрної економіки НАН України Микола Пугачов.
Дефіцит солі: найбільший український виробник Артемсіль зупинив роботу – коментар Миколи Пугачова Фактам
Артемівське родовище кам’яної солі постачало понад 90% солі загалом в Україні, наголошують в Інституті аграрної економіки.
Є також Слов’янське родовище кам’яної солі, яке теж розташоване в Донецькій області, і там теж непроста ситуація.
– Ми опинилися в ситуації, що основні виробники нашої солі не можуть забезпечити ринок. Ринок напередодні літа, напередодні нашої консервації. І тут ми бачимо проблеми, які можуть виникнути насамперед у населення, яке звикло заготовляти продукцію на зиму, і в підприємств харчової промисловості, які також для своєї продукції, консервації, м’ясних виробів використовують переважно нашу вітчизняну сіль, – розповів заступник директора Національного наукового центру Інститут аграрної економіки НААН України Микола Пугачов.
Кавуни без баржі. Як окупація Херсона змінить ціни на овочі та фрукти – коментар Інни Сало ресурсу Фокус
Інна Сало, завідувачка відділом ціноутворення та аграрного ринку ННЦ «Інститут аграрної економіки», з посиланням на дані Держстату зауважує, що виробництво овочевих відкритого ґрунту на Херсонщині в 2021 році становило 1 116,6 тис. тонн — 11,8% від загального виробництва в Україні. Значну частину ранніх тепличних овочів також вирощують на півдні країни.
«За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у 2022 році можливе незначне зниження рівня задоволення споживчих потреб населення в овочах порівняно з попередніми роками, — повідомила Фокусу Інна Сало. — Загальні обсяги виробництва суттєво не знизяться, проте можливе деяке зменшення показників південних регіонів».
Джерело: Фокус
Сторінка 14 з 47
<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>