Прес-релізи

Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Обсяги виробництва продукції тваринництва у 2018 році формуватимуться під впливом негативної тенденції останніх років щодо скорочення поголів’я худоби та птиці, перш за все у господарствах населення, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, валова продукція тваринництва прогнозується на рівні 68,4 млрд грн (у постійних цінах 2010 року), що на 1,1% менше, ніж торік.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Близько 70% респондентів вважають, що передумовою зняття мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення має бути комплексне нормативно-правове урегулювання цього питання, а також встановлення спеціальних обмежень, які діятимуть в інтересах українського народу, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи результати проведеного науковцями установи опитування з питань можливих моделей обігу земель сільськогосподарського призначення в Україні на прес-конференції, яка відбулася в УНІАН 7 лютого 2018 року.

У разі зняття мораторію продати свої земельні паї мають намір близько 10,4% власників. А це означає, що пропозиція на ринку земель у разі його запровадження може скласти 1,5-2,8 млн га сільськогосподарських угідь, поінформувала завідувач відділу земельних відносин та природокористування Інституту аграрної економіки, д.е.н. Ольга Ходаківська.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

У 2017 році роздрібні ціни на м’ясо зросли в середньому по Україні на 37,6%, зазначила старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко.

За її словами, протягом минулого року найбільше подорожчала яловичина. Роздрібні ціни на неї з грудня 2016 року до грудня 2017 року виросли в середньому по Україні на 34,8-38,5%. Якщо у наприкінці 2016 року за один кілограм тазостегнової частини яловичини у середньому слід було заплатити 68,40 грн, то у грудні 2017 року – вже 92,18 грн/кг. Роздрібні ціни на яловичину без кістки за рік зросли з 85,02 грн/кг до 117,77 грн/кг у грудні 2017 року.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, обсяги валової продукції сільського господарства у 2018 році становитимуть 248,2 млрд грн (у постійних цінах 2010 року), тобто на 0,1% перевищать показники минулого року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, валова продукція рослинництва прогнозується майже на рівні минулорічних показників (+0,6%) і може становити 179,8 млрд грн.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За попередніми даними 2017 року, у структурі споживання м’яса українцями  частка птиці залишається найбільш вагомою – 48%, майже в 1,5 разу перевищуючи рівень раціональних норм. При цьому на свинину припадає 37%, на яловичину – лише 14%, на інші види м’яса – 1% м’ясного раціону, поінформувала старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко.

За її словами, такий дисбаланс в обсягах споживання різних видів м’яса зумовлений низьким рівнем купівельної спроможності населення та більшою конкурентоспроможністю курятини за роздрібною ціною порівняно з яловичиною і свининою.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

2017 року продукція АПК зайняла трохи більше 41% у загальному експорті з України, зберігши лідерство у його товарній структурі, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, характерною ознакою 2017 року для вітчизняного аграрного сектору економіки стала низка рекордів за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Без належної оцінки усіх можливих економічних ефектів запровадження пониженої ставки на продукти харчування та сільгосппродукцію, що використовується при їх виробництві, може порушити конкурентне середовище в аграрному секторі економіки та призвести до небажаних наслідків, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, коментуючи відповідні законодавчі ініціативи, зареєстровані у Верховній Раді України наприкінці 2017 року (реєстр. №7420 та два альтернативних – реєстр. №7420-1 та №7420-2).

На його думку, ключовим питанням при запровадженні пониженої ставки на продукти харчування та сільгосппродукцію, що використовується в якості сировини для їх виробництва, є формування переліку відповідних товарних позицій. Дана проблема потребує максимально зваженого підходу та значного обсягу аналітичної роботи з метою мінімізації можливих негативних наслідків як для бюджету, так і для самих суб’єктів господарювання.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Пропозиція на ринку більш доступного за ціною м’яса птиці зумовлює  «витіснення» цим видом тваринницької продукції інших видів м’яса у раціоні харчування українців, вважає завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

У середині 2000-их років частка курятини була на рівні раціональних норм споживання і у загальних обсягах споживання м’яса усіх видів становила 38%. На яловичину припадало 26%, а на свинину – 34%.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Внаслідок проведення нераціональної політики державної фінансової підтримки у 2017 році представники птахівничої галузі отримали необґрунтовані конкурентні переваги. При цьому вони користувалися ресурсами державної підтримки з кількох, подекуди взаємовиключних, джерел, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, коментуючи результати податково-бюджетного регулювання розвитку агропромислового виробництва у минулому році.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

В середньому по Україні вартість новорічного столу 2018 року для української сім’ї з 4 осіб підвищиться порівняно з вартістю новорічного столу-2017 майже на третину (31,2%) і складе 1350 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

Детальніше

   

Сторінка 37 з 63

<< Початок < Попередня 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Наступна > Кінець >>